1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EU:n rajavalvonnan uudistaminen epäilyttää vihreiden Cronbergia

Europarlamentaarikko Tarja Cronbergin mielestä EU:n suunnitelmat kehittää ulkorajojen valvontaa tulevat kalliiksi talouskriisin keskellä. Cronbergin mukaan vaikuttaa siltä, että yhteisen maahanmuuttopolitiikka puute korvataan rajavalvonnan tehostamisella.

Euroopan unionin suunnitelmat rajavalvonnan uudistuksista huolestuttavat vihreiden europarlamentaarikkoa Tarja Cronbergia. Cronberg ihmettelee blogikirjoituksessaan, miten EU:lla on varaa laittaa satoja miljoonia euroja uudistuksiin talouskriisin keskellä.

Cronberg viittaa Euroopan rajaturvallisuusviraston Frontexin suunnittelemaan Eurosur-ohjelmaan, jossa Euroopan ulkorajoja valvonta hoidettaisiin viimeisimmällä tekniikalla. Cronbergin mukaan tähän kuuluisi muun muassa miehittämättömien lennokkien käyttö.

Euroopan parlamentti arvioi joulukuussa 2011 Eurosur-järjestelmän hinnaksi vajaat 340 miljoonaa euroa. Cronberg kirjoittaa blogissaan, että hinnaksi tulisi lähes 400 miljoonaa euroa. Eurosurin on tarkoitus käynnistyä tämän vuoden lokakuussa.

Cronberg nostaa esille myös suunnitelmat niin sanotuista älykkäistä rajoista. EU:n Smart Borders -järjestelmä on biometriikkaan perustuva rajanylitystietojärjestelmä, jota pidetään keskeisenä apuvälineenä laittoman maahantulon ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Cronbergin mukaan järjestelmän hintalappu on 1,1 miljardia euroa.

- Lennokit ja älykkäät rajat ovat eräänlainen kyyninen vastaus arabikevääseen ja sen myötä kasvaneeseen maahanmuuttoon, Cronberg kirjoittaa.

Cronberg epäilee, että teknologiaan panostamisella pyritään korvaamaan yhteisen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan puutteet.