60 vuoden vankeuteen sieppauksesta tuomittu ranskatar vapautettiin Meksikossa

Tapaus kiristi Meksikon ja Ranskan suhteita vuosien ajan. Korkein oikeus päätti vapauttaa ranskalaisnaisen oikeudenkäyntiin liittyneiden epäselvyyksien takia. Naisen syyllisyyteen oikeus ei ottanut kantaa.

Ulkomaat

Sieppauksesta 60 vuoden vankeuteen Meksikossa tuomittu ranskalaisnainen on vapautettu. Meksikon korkein oikeus päätti vapauttaa seitsemän vuotta vankilassa istuneen Florence Cassezin keskiviikkona.

Ratkaisun mukaan Cassezin oikeudenkäynnissä oli epäselvyyksiä ja hänen oikeuksiaan loukattiin. Perusteena oli muun muassa se, että Cassezin pidätyksen jälkeen rikospaikalla järjestettiin uudelleen lavastettu pidätys, joka kuvattiin ja esitettiin Meksikon televisiossa.

Korkein oikeus päätti ranskalaisen vapauttamisesta äänin 3-2. Oikeus ei ottanut varsinaisesti kantaa naisen syyllisyyteen tai syyttömyyteen. 38-vuotias Cassez on itse kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Tapaus on kiristänyt Ranskan ja Meksikon suhteita. Ranskan presidentti Francois Hollande totesi lausunnossaan, että Florence Cassezin vapauttaminen merkitsee kivuliaan ajanjakson päättymistä. Hollande puhui Cassezin kanssa puhelimessa keskiviikkona. Myös Ranskan edellinen presidentti Nicolas Sarkozy pyrki saamaan Cassezin vapaaksi.

Florence Cassez pidätettiin joulukuussa 2005 maatilalta, josta löytettiin useita panttivankeja. Maatilalla asunut Cassez kiisti tienneensä maatilalla vankeina olleista ihmisistä. Cassezin silloinen miesystävä tiettävästi johti Zodiacs-nimistä rikollisryhmää, joka teki sieppauksia.

Yksi siepatuista, Ezequiel Elizalde, piti Florence Cassezin saamaa vapauttavaa päätöstä häpeällisenä.

Meksikon korkein oikeus käsitteli ranskalaisnaisen tapausta myös viime maaliskuussa, mutta ei tuolloin päätynyt vapauttamaan häntä. Alunperin Florence Cassez tuomittiin 96 vuoden vankeusrangaistukseen, mutta myöhemmin tuomio muutettiin 60 vuoden pituiseksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP