Asiantuntija: Cameron saattaa turmella EU-kannallaan poliittisen painoarvonsa sekä kotimaassa että ulkomailla

Britannian pääministerin David Cameronin halu uusia maansa EU-sopimus saattaa johtaa brittiparlamentin takapenkille.

Ulkomaat
Britannian pääministeri David Cameron
Britannian pääministeri David Cameron BBC News

Britannian pääministerin David Cameronin halu uusia maansa EU-sopimus saattaa turmella hänen poliittisen painoarvonsa niin Euroopassa kuin kotimaassakin.

Cameronin keskiviikkona pitämä EU-linjapuhe ja halu neuvotella briteille uudet ehdot EU:n kanssa saivat kanaalin toisen puolen murahtamaan. Puhe tulkittiin Ranskassa ja Saksassa haluksi jättää eurooppalaisessa pöydässä eltaantunut fish and chips koskemattomaksi, mutta ottaa lautaselle sisäfilee ja muut herkut.

Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovici muistutti, että mukanaolo EU:ssa ei ole vain oikeuksia, se on myös velvollisuuksia. Moscovici tuumasi, ettei EU ole vain sisämarkkinat (sisäfilee), vaan myös yhteistä politiikkaa, eli arkista pottua ja kastiketta.

Cameronin halu neuvotella perussopimus EU:n kanssa uusiksi on tähdätty asioihin, jotka sääntelevät sisämarkkinoita. Brittikonservatiivien perinteitä noudattaen Cameron tahtoo muun muassa työelämälait brittitahdon alle. Manner-Euroopan pehmoilu työajoissa ei hänen mielestään saa vaarantaa kilpailukykyä.

Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimuksen ohjelmajohtaja Juha Jokela muistuttaa, että sisämarkkinalakeihin koskeminen aiheuttaa EU:ssa kipunointia. Niitä muutetaan normaalin prosessin kautta direktiivi kerrallaan, eivätkä maat saa räätälöityä kohtelua.

- Jos Britannialle myönnetään mahdollisuus neuvotella siihen jonkinlaisia erioikeuksia, niin monella muullakin maalla saattaa olla haluja neuvotella uudelleen ehtoja kansallisten ja taloudellisten etujen turvaamiseksi, sanoo Jokela.

Oman rahayksikkönsä punnan säilyttäneen Britannian pääministeriä harmittaa EU:n poliittisen päätöksenteon kulkeminen euroryhmän ehdoilla. Euro nilkuttaa, eikä Cameron tahtoisi saarivaltion kärsivän siitä. Ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioi, että euroryhmä ei tahdo tulla Britannian kiristämäksi ja voi klenkata päätöksenteossa sen yli.

Konservatiivi-Cameronin EU-uhkapeli tähtää vaaleihin 2015. Sitä ennen äänestäjille olisi voitava esittää uusi sopimus EU:n kanssa. Paine tulee EU-vastaisesta UKIP-puolueesta ja konservatiivipuolueen takapenkin EU-epäilijöiltä.

- Jos ei Cameron ole pystynyt avaamaan sopimusneuvotteluja tuohon mennessä, hänen asemansa vaaleihin mentäessä on jossain määrin heikko, arvioi Juha Jokela.

Voi siis käydä niin, että David Cameron menee korskein puhein Brysseliin, mutta palaa vähin eväin takaisin Lontooseen ja parlamentin takapenkille.

- Voi käydä niin, että Cameronin uusi linjaus tulee hyvin vaikeaksi toteuttaa ja hän menettää poliittista luottamusta ja pääomaansa sekä Euroopassa että Britanniassa.