USA:n miinanraivaajan haveri uhkaa YK:n maailmanperintökohdetta

Miinanraivaaja on kiinni Filippiinien rannikolla koralliriutalla, joka on eläimistöltään ainutlaatuinen. Alus pyrki riutan yli ilman lupaa, sanovat Filippiinien viranomaiset.

Ulkomaat
Rannikkovartioston mies kahlaa kohti USS Guardiania.
USS Guardian juuttuneena Tubbatahan koralliriuttaan 22.1.2013PCG / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain laivasto myöntää, että sen on kiireellisesti pumpattava tuhansia litroja öljyä miinanraivaajastaan, joka ajoi viikko sitten Tubbatahan riutalle Filippiinien rannikolla. Alus on liian pahoin vaurioitunut, jotta se voitaisiin hinata riutalta, vaan se on nostettava toiseen alukseen tai lotjaan, kun öljy on poistettu, laivastosta kerrotaan.

68-metrinen Guardian-miinanraivaajan runko on rikkoontunut useista kohdista, ja alus on hörpännyt jo paljon vettä. Aallot ovat kallistaneet Guardiania pahoin, ja siinä olevat 57 000 öljylitraa on laivaston mukaan pumpattava pois mitä kiireimmin.

Operaatio arvioidaan erittäin vaikeaksi, ja sen uskotaan vievän ainakin kaksi viikkoa. Onnistuminen riippuu myös siitä, millainen merenkäynti riutalla lähipäivinä on.

Filippiinien hallituksen mukaan turma on vaurioittanut tuhatta neliömetriä koralliriuttaa, joka on osa YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohdetta Sulu Sulua. Sitä pidetään koralleiltaan ja merieläimiltään jopa Australian Suuren koralliriutan veroisena.

Filippiinit kovistelee Yhdysvaltoja

Yhdysvaltain laivasto on pyytänyt anteeksi haveria, mutta se ei ole vastannut Filippiinien kysymykseen, miksi Guardian valitsi suojellun merireitin matkallaan Indonesiaan.

Aluetta valvovien viranomaisten mukaan Guardianin kapteeni ei kuunnellut varoituksia lähestyessään riuttaa. Filippiinien lain mukaan sinne saavat purjehtia vain tutkijat tai turistit, jotka ovat hakeneet siihen luvan.

Filippiinit on jo langettanut rikkomuksesta sakon, jota se kaavailee kasvattavansa, kun vahinkojen suuruus on arvioitu. Presidentti Benigno Aquino on määrännyt, ettei Yhdysvallat saa ryhtyä pelastusoperaatioon ilman Filippinien viranomaisten valvontaa, jotta koralliriutan lisävauriot estetään.

Lähteet: AFP, Reuters, AP