1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Pieruhuumori ei taida lakata koskaan naurattamasta"

Komediassa toimivat tunnistettavat heikkoudet. Hyvin tehty huumori on ajatonta, mutta ohjelmien leikkaus on viime vuosina nopeutunut.

Petteri Summanen ja Petja Peltomaa Aamu-tv:ssä
Kimmo-sarjasta palkittu käsikirjoittaja Petja Peltomaa ja muun muassa Putousta käsikirjoittanut Petteri Summanen paljastavat, mistä vitsit ja sketsihahmot syntyvät, ja mikä suomalaisia varmasti naurattaa.

Voiko komedian käsikirjoittaja ennalta tietää, nauraako yleisö jutuille? Ehkä. Aamu-TV:n haastattelussa torstaina pistäyneet huumorikäsikirjoittajat Petja Peltomaa ja Petteri Summanen suostuivat kertomaan varmat reseptit.

- Uskon, että tunnistettavista heikkouksista lähtevät asiat naurattavat yleisöä loputtomiin, silloin kun voi nauraa asioille, joille ei itse tilanteessa uskalla nauraa, sanoo muun muassa Kimmo-sarjaa kirjoittanut Petja Peltomaa.

- Esimerkiksi perinteinen pieruhuumori ei taida lakata koskaan naurattamasta, se toimii aina, koska se hävettää meitä.

Se, mille ihmiset nauravat, muuttuu hitaasti tai ei ollenkaan, tuumii pitkän linjan humoristi Summanen.

- Jos katsotaan mustavalkoista komediaa, kuten Charlie Chaplinin tai Buster Keatonin juttuja, niin ne ovat aivan loistavia. Niissä on jotain oivallista ja syvää, ihmisestä ja inhimillisyydestä sekä ristiriidoista ja konflikteista kertovaa, Summanen sanoo.

Vanhojen törmäilykomedioiden toimivuus perustuu toki koomikkojen taitoon, mutta komedian rakentamisen syvät linjat säilyvät, Summanen linjaa.

Peltomaa arvioi, että suurin muutos viime aikoina on ollut ohjelmien rytmin nopeutuminen, vaikka hauskuus perustuu samoihin tukipilareihin kuin ennenkin. Hän kirjoittaa parhaillaan Ylelle Kerran viikossa -komediasarjaa, joka alkaa 7. helmikuuta.

- Teemme suorana lähetyksenä ulos menevän sitcomin yleisön edessä. Jännitämme tekstin lisäksi sitä, mitä suorassa lähetyksessä tapahtuu.