Asiantuntija ei usko joukkosurmien ja masennuslääkkeiden yhteyteen

Tutkimusprofessori ei ole nähnyt raportteja, joiden mukaan SSRI-lääkkeet olisivat johtaneet väkivaltaiseen käyttäytymiseen

Kotimaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mauri Marttunen pitää erittäin epätodennäköisenä, että SSRI-masennuslääkkeillä olisi yhteys joukkosurmiin. Marttusen mukaan SSRI-lääkkeisiin liittyy haitallisia sivuvaikutuksia, mutta ne ovat erittäin harvinaisia.

Esimerkiksi Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten tutkintaraporteista selviää, että ampujat ovat käyttäneet SSRI-lääkkeitä. Iltalehti uutisoi tänään torstaina, että on mahdollista, että SSRI-lääkkeiden ja joukkosurmien välillä on yhteys.

- Niihin on joissain tutkimuksissa todettu liittyvän harvinaisia sivuvaikutuksia, jotka ovat lähinnä levottomuuden, itsetuhoisten ajatusten ja joissain tapauksissa itsemurhayritysten, mutta ei itsemurhien, sekä vihamielisyyden lievää lisääntymistä, Marttunen listaa.

- Kun ajatellaan niitä historioita, joita näillä joukkosurmaajilla on, siinä on hurjan paljon erilaisia tekijöitä, jotka näihin tapahtumiin on vaikuttaneet, hän lisää.

SSRI-lääkkeet yleisessä käytössä

SSRI-lääkkeet eli selektiivisen serotoniinin takaisinoton estäjät ovat lääkeaineita, joita määrätään yleensä ahdistuneisuuden ja masennuksen hoitoon. Ne nostavan serotoniin pitoisuuksia aivoissa.

Marttunen, joka on myös Helsingin yliopiston nuorisopsykiatrian professori, huomauttaa, että lääkärit määräävät nykyään SSRI-lääkkeitä masennuslääkkeistä kaikkein eniten. Kelan lääkekorvaustilaston mukaan yli 260 000 suomalaista sai toissa vuonna korvauksia kyseisistä lääkkeistä.

Marttunen pitää lääkkeitä selvästi turvallisempina ja sivuvaikutuksiltaan vähäisempinä kuin aiemmin käytössä olleita masennuslääkkeitä.

Hän korostaa, että ei ole koskaan missään nähnyt raportteja, joiden mukaan SSRI-lääkkeet olisivat johtaneet väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

Marttunen kehottaa nuoria, jotka ovat huolissaan mahdollisista sivuvaikutuksista, puhumaan hoitavan lääkärin kanssa asiasta.

- On tärkeää puhua hoitavan lääkärin kanssa, eikä ainakaan oma-aloitteisesti ilman lääkärin kanssa neuvottelua ryhtyä lopettamaan näiden lääkkeiden käyttöä.