1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taiteilija Pilvi Takala kilpailee Ars Fennicasta

Suomalainen taiteilija Pilvi Takala on ehdolla Ars Fennica 2013 –palkinnon saajaksi. Yhteensä ehdokkaita on viisi. Palkinnon saajan valitsee japanilainen taideasiantuntija Akiko Miki.

Gabríela Friðriksdóttir, Fredrik Raddum, Pilvi Takala ja Gunnel Wåhlstrand Kuva: Lasse Lecklin / Ars Fennica

Ars Fennica 2013 –palkintoehdokkaita on yksi kustakin Pohjoismaasta. Tänä vuonna ehdolla ovat: islantilainen Gabríela Friðriksdóttir, tanskalainen Jeppe Hein, norjalainen Fredrik Raddum, ruotsalainen Gunnel Wåhlstrand sekä suomalainen Pilvi Takala.

Takala on tutkiva taiteilija

Suomalainen Pilvi Takala on video- ja performanssitaiteilija. Hänen taiteessaan kommentoidaan erilaisia yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia todellisuuksia. Takalan tutkimat yhteisöt voivat olla pieniä tai Euroopan parlamentin kaltaisia monikansallisia instituutioita. Ehdokasperusteluiden mukaan ”Pilvi Takala edustaa tutkivaa taiteilijaa, jolle koko inhimillinen elämismaailma on jatkuvan ja kyselevän uteliaisuuden vaikeasti hahmotettava kohde”.

Reykjavikissa syntyneen Gabríela Friðriksdóttirin teoksia kuvaillaan moniaistisiksi ja erilaisia nykytaiteen tekniikoita yhdistäviksi. Hän yhdistelee piirustuksia, maalauksia, videoita ja kuvanveistoa. Teosten lähtökohdat ovat niin islantilaisessa mytologiassa, okkultismissa kuin kokeellisen elokuvan perinteessäkin. 

Tanskalainen Jeppe Hein tunnetaan veistoksistaan ja installaatioistaan. Ehdokasperusteluissa todetaan, että "hänen teoksensa voivat olla mekaanisia objekteja, mutta toisaalta hän työskentelee myös hyvin paikkalähtökohtaisesti ja luo tiloja sekä tapahtumia".

Oslossa syntynyt Fredrik Raddum tekee veistos-, installaatio-, valokuva- ja performanssitaidetta. Ehdokkaasta sanotaan, että ”hänen teoksensa palauttavat yleisönsä lapsuuden maailmaan ja sen omakohtaiseen koskettavuuteen”.

Taiteilija Gunnel Wåhlstrand maalaa mustavalkoisia maalauksia. Tussilaveerauksien lähtökohtana taiteilija käyttää vanhoja valokuvia. ”Wåhlstrandin maalaukset kommentoivat yhtä aikaa nykymaalauksen ja valokuvauksen välistä suhdetta, mutta ne kertovat myös näiden tekniikoiden kohta 200 vuotta kestäneestä suhteesta ja vuorovaikutuksesta”, todetaan ehdokasperusteluissa.

Palkinto on 40 000 euroa

Ars Fennica 2013 –palkintoehdokkaat nimesi palkintolautakunta, johon kuuluvat toimitusjohtaja Leena Niemistö, taidemaalari Elina Merenmies, kuvanveistäjä Markus Kåhre  sekä museonjohtaja Pirkko Siitari.

Palkinnon saajan valitsee kansainvälinen taideasiantuntija, japanilainen Akiko Miki. Hän vierailee ehdokkaiden ateljeissa kevään aikana. Palkinnon saaja julkistetaan toukokuussa.

Ars Fennica -palkinnon myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä.

Palkinto on 40 000 euroa. Lisäksi palkinnon saajalle järjestetään näyttely Amos Andersonin taidemuseossa ja hänen tuotannostaan julkaistaan kirja.

Viime vuonna Ars Fennica –palkintoa ei jaettu lainkaan. Vuonna 2011 sen sai Anssi Kasitonni.