Kesä tuli talven keskelle - västäräkki nähty Mikkelissä

Mikkeliläinen maaurakoitsija Hannu Jokinen hieraisi pari kertaa silmiään keskellä tammikuun pakkasia, kun västäräkki ilmaantui miehen kaivinkoneen nokkaan istumaan.

Kotimaa
västäräkki ja lunta
Markku Lund

Hannu Jokinen aloitti maankaivausurakkansa Mikkelin Sairilassa tammikuun puolivälin jälkeen. Pian kaivuutöiden aloittamisen jälkeen Jokinen havaitsi pienen linnun tulevan lähelle kaivauksia.

- Siihen se tuli ihan kaivinkoneen kauhaankin istumaan, ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä tämä otus, Jokinen nauraa.

Lintu ilmaantui monena aamuna Jokisen alettua myllätä maata. Tarkempi tutkiskelu herätti Jokisen mielenkiinnon, koska lintu näytti erehdyttävästi västäräkiltä.

- Piti ihan lintuharrastaja pyytää paikalle, kun mietin ettei tähän aikaan vuodesta västäräkkejä voi Suomessa olla.

Lintuharrastaja Markku Lund kävi pikkulintua ihmettelemässä ja totesi linnun todella olevan hyönteisiä syövä västäräkki.

- Tämä on toinen kerta minun elämäni aikana kun keskellä talvea näillä korkeuksilla västäräkkiä tavataan. Kymmenisen vuotta sitten yksi västäräkki nähtiin Rantakylässä, mutta hyvin harvinaisia tällaiset tapaukset ovat.

Tulevaisuus näyttää pahalle

Västäräkki käyttää ravinnokseen hyönteisiä sekä matoja. Lund arvelee, että maanmuokkaustyöt ovat houkuttaneet linnun paikalle matoja etsimään. Todennäköistä on, ettei yksilö ole koskaan lähtenyt muuttomatkalle, vaan jäänyt Suomeen jo syksyllä.

- Tuossa on kaivuupaikan lähellä Sairilan puutarha. Voi hyvinkin olla, että lintu on siellä syksyn majaillut ja nyt havainnut paljasta maata, Lund arvelee.

Kovin ruusuista tulevaisuutta ei Lund västäräkille ennusta, sillä lintu ei hyönteissyöjänä juurikaan löydä ravintoa ennen lumien sulamista. Nähtäväksi jää, selviääkö tämä rohkea yksilö kevääseen saakka.