Seikkailijaryhmä lähti vuoden 1916 naparekeläisten jäljille

Matka pienellä pelastusveneellä halki Eteläisen jäämeren pelasti Ernerst Shackletonin ja hänen miehistönsä hengenhädästä. Nyt samaa matkaa samoin varustein yrittää australialainen Tim Jarvis tovereineen.

kulttuuri

Brittiläis-australialainen tutkijaryhmä on lähtenyt yrittämään vaarallista matkaa, jonka napatutkija Ernest Shackleton teki hengenhädässä vuonna 1916. Miltei 1 500 kilometrin mittaiselle matkalla Eteläiselle jäämerelle lähdettiin torstaiaamuna yhtä pienellä ja vaatimattomalla veneellä kuin Shackleton ja hänen miehistönsä miltei sata vuotta sitten.

Luonnontutkija Tim Jarvis, joka seikkailijanakin tunnetaan, ja hänen kuusihenkinen ryhmänsä pyrkivät Etelämantereen rannikon saarelta toiselle eli Elephant Islandilta South Georgiaan. Matkaan lähdettiin torstaina auringonpaisteessa, poikkeuksellisen suotuisissa tuulissa ja leppeissä aalloissa, mutta edessä on ahtojäätä ja epäilemättä pahentuvaa merenkäyntiä.

Vene on tarkka kopio veneestä, jolla Shackleton miehistöineen pääsi pakoon Endurence-aluksen upottua. Myös navigointivälineet, varusteet ja ruoka ovat täsmälleen yhtä niukat kuin Shackletonin retkikunnan matkalla.

Matkalla on vakava taka-ajatus

Jarvisin mukaan ryhmä ymmärtää hyvin matkansa vaarat - muun muassa jäävuoret ja valaat - mutta "vene on mainio, ryhmä hyvä ja henki korkealla". Ihan esikuvansa tavoin avuttomia Jarvis ja hänen miehistönsä eivät ole: heitä seuraa moderni moottorivene äärimmäisen hädän varalta.

Ajatus Shackletonin matkan toistamisesta oli alkujaan hänen pojantyttärensä Alexandra Shackletonin, jonka mukaan Jarvis on antanut nimen veneelleen.

Jarvisin mukaan kyseessä ei ole pelkkä mielenkiintoinen seikkailu, jolla kunnioitetaan Shackletonin muistoa, vaan Jarvis haluaa myös muistuttaa, miten kaunis ja samalla hauras ympäristö Etelämanner merineen on.

Etelämanner oli sittenkin Shackletonille kohtalokas

Shackletonin suunnitelmana oli ylittää Etelämanner etelänavan kautta, mutta matka katkesi, kun Edurance-alus ei osoittautunut nimensä mukaan kestäväksi, vaan upposi jäiden murskaamana.

Miehistö eli jäälautalla, ennen kuin pääsi kolmella pienellä veneellä maihin ja lopulta pelastettiin.

Noiden koettelemusten päätteeksi kaikki olivat hengissä, mutta Shackleton palasi Eteläiselle jäämerelle ja kuoli neljännellä retkellään vuonna 1922 sydänkohtaukseen South Georgian saarella. Sinne hänet on myös haudattu.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset