Hyppää sisältöön

Pelastushelikopteri Aslak nousi taivaalle

Lahjoitusvaroin toimivan Lapin pelastushelikopterin Tuki ry:n sinnikkyys palkittiin. Puoli vuotta sitten Sodankylässä toimivan yhdistyksen tulevaisuus näytti surkealta. Lääkärihelikopteritoiminta siirrettiin Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle ja pelastuslaitos sai velvoitteen käyttää ensisijaisesti valtion kalustoa. Nyt Aslakia tarvitaan jälleen.

Pelastushelikopteri Aslak tehtävällä Enontekiöllä Kuva: Lapin Pelastuskopterin Tuki ry

Yhteistyö Lapin pelastuslaitoksen kanssa jatkuu, sillä vuoden vaihteessa hälytyskeskus sai ohjeet välittää tehtäviä myös Aslakille. Lapin pelastustoimenjohtaja Martti Soudunsaari sanoo että ohjeet annettiin sen jälkeen kun sisäasianministeriö, Lapin pelastuslaitos  ja Aslakin edustajat pääsivät yhteisymmärrykseen pelastuslain tulkinnasta.

- Pelastuslaissa edellytetään, että kaikki resurssit otetaan huomioon ja lähin, tarkoituksenmukainen yksikkö otetaan käyttöön pelastustehtävässä. Lappi on niin laaja maakunta, että mikään viranomainen ei voi jättää tämänkaltaista resurssia sivuun, jos sillä on hyvä toimintavalmius.

Vuoden vaihteen jälkeen Aslakilla on ollut noin 10 tehtävää. Suurin osa niistä on ollut maayksikön toimintaa ja helikopteria  on tarvittu pari kertaa. Lääkärihelikopteritoimintaa ei ole aloitettu uudelleen. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Anneberg kertoo, että yhdistys odottaa saavansa noin 500 tehtävää vuodessa.

- Luku perustuu kokemuksiin aiemmilta vuosilta. Vuoden vaihteen jälkeen olemme saaneet 10 tehtävää. Ne ovat olleet lähinnä maastoetsintää ja maastoliikenne onnettomuuksia.

Yhdistyksen talous on hyvässä kunnossa. Vielä  vuonna 2011 yhdistys sai rahoitusta raha-automaattiyhdistykseltä, mutta nyt raha tulee yksityisiltä lahjoittajilta. Usko Aslakin tarpeellisuuteen ei horjunut edes viime kesänä kun tilaukset loppuivat. Yhdistystä ei ajettu alas, vaan rahankeräys jatkui. Anneberg arvelee, että tarvittavat 2, 2 miljoonaa euro vuodessa saadaan kasaan.

- Talous on hyvässä kunnossa. Olemme palkanneet yhdistykseen operatiivisen johtajan ja nyt on meneillään neuvottelut yhteistyöstä myös Lapin sairaanhoitopiirin kanssa, Eero Anneberg sanoo.