1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Antti Leikas

Antti Leikas: Huopaaminen

Antti Leikaksen romaani Huopaaminen on absurdi satiiri tämän päivän maailmasta ja yrityselämästä, jossa on tärkeää kaupata ihmisille ympäri maailman mielikuvia, brändejä tai hyödyttömiä verkkopalveluita sinne, missä niitä ei voi edes käyttää. Itseään täysjärkisinä pitävät ihmiset ovat alkaneet joukolla uskoa yritysmaailman konsultteja ja helppoheikkejä. Uusi kirjavuosi alkaa todella lupaavasti Antti Leikaksen romaanilla, arvioi Juha Pikkarainen.

Kuva: Kustannusosakeyhtiö Siltala

Jotta ihmisen elämä sujuisi edes joten kuten, on asioiden ja tapahtumien loogisuus tärkeää. Aurinko nousee aamulla ja laskee illalla paitsi kesällä täällä pohjoisessa missä se ei laske ollenkaan tai keskellä talvea jolloin se ei nouse ollenkaan.  Nälkäänsä ihminen syö ja janoonsa juo, ellei sitten ole jollakin kuurilla missä kaikkea suuhun pantavaa pitää tarkkailla koko ajan. Kylmää vastaan pitää pukeutua kunnolla, eikä itsensä läpimäräksi kasteleminen ole terveellistä, ellei sitten harrasta jotakin kummallista extreme-lajia, missä kehoa pitää rääkätä ja kurittaa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Kaikesta edellä kerrotusta voi päätellä, ettei ihmisen elämän sujuminen taida sittenkään vaatia mitään logiikkaa. Pikemminkin se on täysin järjetöntä ja absurdia ja sitä säätelevät aivan muut kuin logiikkaan liittyvät asiat.

Huopaaminen -romaanin tarina on uskomaton mutta niin monilta osin tuttu erilaisilla työpaikoilla, että lukijan on pakko nauraa ääneen.

Juha Pikkarainen

Jouduin miettimään ihmisen elämän absurdiutta, kun luin Antti Leikaksen aivan painotuoreen romaanin nimeltään Huopaaminen. Kirjan on kustantanut Siltala ja sen erityisen kauniin ja mukavalta tuntuvan kansipaperin on suunnitellut Elina Warsta. Oululainen Antti Leikas on syntynyt vuonna 1967 ja Huopaaminen on hänen toinen romaaninsa. Koulutukseltaan Leikas on matemaatikko. Hän toimii rakennusalan suunnittelutyökaluja suunnittelevan yrityksen toimitusjohtajana. Ennen nykyistä työtään hän työskenteli myös lehtikuvaajana ja kulttuurilehti Kaltion päätoimittajana.

Jeesus duunarina

Huopaaminen -romaanin tarina on uskomaton mutta niin monilta osin tuttu erilaisilla työpaikoilla, että lukijan on pakko nauraa ääneen. Jo esikoisromaanista tutut patentti-insinöörit Tikkari ja Hyvönen lähtevät yrityksensä ulkomaankomennukselle. Sen tarkoituksena on tehdä heidän edustamansa yritys tunnetuksi maailmalla. Mitä yritys valmistaa tai kauppaa on täysin toisarvoinen asia. Sitä ei edes mainita. Patentti-insinöörit löytävät itsensä tappelemasta keskenään aivan vieraasta maasta ja kaupungista. Osa heidän matkatavaroistaan, elintärkeät läppärit ja kännykät on varastettu. Eikä hätä ole pelkästään tämän näköinen, sillä miehet eivät ymmärrä ollenkaan kaupungissa puhuttavaa kieltä, joka tuntuu olevan täynnä erilaisia konsonantteja. Kaupunkilaiset eivät puolestaan ymmärrä mitään muuta kieltä.

Konsonanttivaltaisesta kielestä päätellen ollaan jossakin itäisen Euroopan syrjäseudulla. Myös kaupungin rauhallinen elämisen tapa ja hieman nuhjuinen ulkonäkö kielivät asiasta. Mutta onneksi hätä ei ole tämänkään näköinen, koska löytyy mukava kapakka, mistä saa maukasta olutta ja muutaman rommisnapsinkin. Tikkarilla ja Hyvösellä ei tunnu olevan mitään kiirettä pois Hrabeslavista, mikä on selvinnyt kaupungin nimeksi. Oleskelu paikkakunnalla jatkuu kuukausia, koska edes junat eivät vie kaupungista mihinkään tai ainakaan silloin kun pitäisi tai sinne minne pitäisi viedä.

Kaikkein hulluinta on Leikaksen ja minunkin mielestäni se, ettemme näe tätä silmiemme edessä tapahtuvaa huijausta.

Juha Pikkarainen

Patentti-insinöörit alkavat oikeastaan viihtyä paikkakunnalla. He tutustuvat ihmisiin, jopa ystävystyvät ja rakastuvat. Ja löytyyhän paikkakunnalta yksi ennestään tuttu henkilökin nimittäin Jeesus. Hän on joutunut tekemään työssä viihtymistä tutkivista kokeista kaikille tuttua yksinkertaista, mekaanista ja täysin hyödytöntä työtä.

Mutta joskus myös ulkomaankomennukselta pitää palata kotimaahan. Sen jälkeen matkasta on tehtävä raportti, joka tietysti ruoditaan tarkasti lukuisissa palautekeskusteluissa yhdessä esimiehen ja konsulttien kanssa. Onneksi raportit todetaan sen verran puutteellisiksi, että Tikkari ja Hyvönen joutuvat palaamaan Hrabeslaviin. Tulevatko he koskaan sieltä takaisin, on kokonaan toinen juttu.

Mielikuvien maailma

Antti Leikaksen romaani Huopaaminen on absurdi satiiri tämän päivän maailmasta ja yrityselämästä. Itseään täysjärkisinä pitävät ihmiset ovat alkaneet joukolla uskoa yritysmaailman konsultteja ja helppoheikkejä. Nämä ovat saaneet kaikki uskomaan, ettei yrityksen varsinainen toiminta tai tuote ja sen tekeminen ole tärkeää, pikemminkin se on toisarvoista. Tärkeää on kaupata ihmisille ympäri maailman mielikuvia, brändejä tai hyödyttömiä verkkopalveluita sinne, missä niitä ei voi edes käytää. Eivätkä nämä yritysmaailman pellet kunnioita mitään vaan Jeesuskin pannaan tekemään järjetöntä työtä näiden huijareiden eteen.

Kaikkein hulluinta on Leikaksen ja minunkin mielestäni se, ettemme näe tätä silmiemme edessä tapahtuvaa huijausta. Juuri tämän takia Leikas kirjoittaa romaaninsa tapahtumat niin överiksi ja absurdiksi, että lukijan on pakko huomata ja tajuta tämä yleismaailmallinen järjettömyys.

Uusi kirjavuosi alkaa todella lupaavasti Antti Leikaksen romaanilla Huopaaminen.  Leikas on selvästi kirjallisesti velkaa Daniel Harmsille ja Hasekin Kunnon sotamies Svejkille. Siksi Leikas lie sijoittanut romaaninsa tapahtumatkin itäiseen Eurooppaan, kirjallisten esikuvien tuttuun ympäristöön. Parahimmat lukijat, lukekaa ja miettikää lukemaanne. Sen jälkeen romaanista alkaa myös nauttia.