1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Tamminen: If you can´t stand the heat, get out of the kitchen

Suomen värikkäin kiekkovaikuttaja Juhani Tamminen vaatii, että pelisäännöistä ja sanktioista on tehtävä yhteinen sopimus. Tammisen mielestä tuomaritoimintaa pitää voida kritisoida.

urheilu
Juhani Tamminen
Juhani TamminenDevy Nagalingam / Yle

TUTOn päävalmentaja Juhani Tamminen on joutunut kuluneen Mestis-kauden aikana sanaharkkaan niin erotuomareiden kuin Mestiksen hallinnonkin kanssa. Tamminen on saanut sanktioita erotuomareiden toiminnan ja kurinpitopäätösten kyseenalaistamisesta.

Tammisen mielestä tapahtuminen taustalla on yhteisten pelisääntöjen puuttuminen.

- Kyllä keskustelut osoittaa, että tuomarityöskentelyssä on korjattavaa. Näiden veljien (tuomarien) homman tekee vaikeaa nykyään se, että panokset on kasvaneet ja peli nimeltä jääkiekko on mennyt tasaisemmaksi. Tuomarien ratkaisut on tuloksessa nousseet arvoon arvaamattomaan.

- Varsinkin hylätyt maalit etc., häiritsevät. Ne on noussu valokeilaan. Meillä on menossa sukupolvenvaihdos varsinkin päätuomarien osalta, niin tässä ollaan. Näen, että sukupolvenvaihdos, kasvaneet panokset ja median lisääntynyt mielenkiinto on tehnyt sen, että tuomarien työskentely on oikeastaan liiankin paljon tapetilla peliin nähden, Tamminen pohtii.

Valmentajien pitäisi Tammisen mukaan saada kritisoida tuomarityöskentelyä.

- Nää neljä veljeä, jotka vetää raitapaita päällä, niin per peli-ilta ne on jäällä olevista artisteista parhaiten palkattuja. Mun toimintaa saa kritisoida ja pelaajien toimintaa saa kritisoida, niin kyllä outoo on, jos ei näiden veljien, jotka kuitenkin ratkoo matseja, toimintaa saa kritisoida.

- Kyllä siihen samaan kilometrikorvaukseen kuuluu myös se, että täytyy vähän kestää. Vanha sanonta on, että ”if you can´t stand the heat, get out of the kitchen”, eli jos kämppään tulee liian kuuma, niin ei muuta kuin suihkuun ja näkemiin, Tamminen lataa.

Sakkoja saa antaa, kunhan pelisäännöt ovat selvät

Tamminen puoltaa valmentajille annettavia sanktioita, mikäli ne ovat yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisia.

- Se, mikä mua on häirinnyt on, että en ainakaan itse ole ollut yhdessäkään palaverissa, jossa pelisäännöistä on sovittu. Olen vanha maajoukkuekapteeni ja maajoukkuepelaaja. Jos johonkin sitoudun ja vedän nimeni paperiin, niin kyllä mä siinä sopimuksessa pomminvarmasti pysyn.

- Huomaan kuitenkin, että mä oon tän keskustelun ulkopuolella. Oon tän sarjan ylivoimaisesti kokenein ja meritoitunein, mutta en oo yhdessäkään keskutelussa ollut, jossa olisi jonkun byrokraatin kanssa lyöty kättä päälle, että näin toimitaan.

- Kun se päivä tulee, että ne byrokraatit tulee tänne kentälle, keskustelee asiat ja sovitaan yhteiset pelisäännöt, niin mä olen pomminvarmasti se ensimmäinen, joka pysyy sovitussa linjassa.

Pelisääntöjen kuntoon rukkaamiseen ja sanktioiden määrittelemiseen tarvitaan Tammisen mukaan ulkopuolinen taho.

- Jos nyt katotaan vaikka, miten maailman kiekko on kehittynyt. NHL oli kauheessa kriisissä pelaamisen kanssa. Sitten tuli entinen huippupelaaja Shanahan, joka putsaa käytännössä katsoen koko pelin. Jos nyt katson Mestiksen palettia, niin kurinpitäjiksi esimerkiksi Vellu Ketola tai Juha Rantasila, niin tää piipitys loppuisi samana päivänä. Joku koutsi soittais maakunnasta ja Ketola pyytäis salille ja heittäis 175 kiloa penkkiin ja sanois, että jutellaan tän jälkeen hetki lisää.

HIFK:n päävalmentajaksi alkuviikosta valittu Raimo Summanen kertoi heti aluksi, ettei halua puhua erotuomareiden työskentelystä.

- Rami on hieno kokenut kollega. Hän tuntee pelin ja itsensä ja on esittänyt tämän toiveen. Toivottavasti sitä kunnioitetaan, mutta mulla on eri linja. Tämä on julkista toimintaa, jossa pelaamista, valmentamista ja myöskin huonoja erotuomarin ratkaisuja pitää voida kritisoida. Mä pysyn tässä tyylissä, Tamminen toteaa.

Lue seuraavaksi