1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin oikeisto sai vaalien lopputuloksessa lisäpaikan

Arabipuolueelta oikeistolle siirtynyt paikka vei pohjan keskustalais-vasemmistolaiselta hallitukselta, mutta helppoa ei ole myöskään keskustalais-oikeistolaisen hallituksen muodostaminen.

Ulkomaat

Israelin keskusta-, vasemmisto- ja arabipuolueiden yhteisen hallituksen mahdollisuus on kariutunut, kun tiistain vaalien lopullinen tulos osoittaa oikeiston ja uskontopuolueiden saaneen 61 paikkaa 120-paikkaisessa parlamentissa. Aiemmin keskusvaalilautakunta kertoi paikkojen jakautuneen tasan 60 - 60.

Oikeistolaisen Likudin johtaja, nykyinen pääministeri Benjamin Netanjahu haluaa muodostaa hallituksen ytimen vaalien voittajan, tuoreen keskustalaisen tulokkaan Jesh Atidin kanssa.

Netanjahu painottaa, että uuden hallituksen tulisi keskittyä sosiaalisiin kysymyksiin, mitä pidetään selvänä eleenä Jesh Atidin suuntaan.

Jesh Atidin vaatimukset ehkä liikaa ultraortodokseille

Likudilla ja sen kanssa vaaliliitossa olleella Beitenu-puolueella ja Yesh Atidilla on yhteensä 50 kansanedustajaa uudessa knessetissä. Tarkkailijat sanovat, että vaadittavan lisätuen saaminen voi osoittautua varsin vaikeaksi, koska Jesh Atidilla on uskontopuolueita karkottavia linjauksia.

Puolueen johtaja Jair Lapid haluaa ultraodoksijuutalaisille asevelvollisuuden siinä missä muillekin kansalaisille. Kynnyskysymys hänelle on rauhanneuvottelujen aloittaminen uudelleen palestiinalaisten kanssa.

Israelin valtiollisen radion mukaan Netanjahu voi yrittää kompromissia hyväksymällä väliaikaisen rauhansopimuksen. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on kuitenkin jo torjunut sellaisen.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi