1. yle.fi
  2. Uutiset

Täällä ovat Suomen kalleimmat neliöt - jopa 10 000 euroa

Merenrannasta ja historiallisesta miljööstä pyydetään ja maksetaan kovaa hintaa. Viime vuoden kallein neliöhinta, 10 054 euroa maksettiin 28-neliöisestä yksiöstä Punavuoressa.

Kotimaan uutiset
Suomen kalleimmat postinumeroalueet graafisesti kartalla.
Yle Uutisgrafiikka

Suomen kalleimmat asuinalueet löytyvät - yllätys, yllätys - pääkaupunki Helsingistä. Kaikki kalleimmat postinumeroalueet ovat Helsingin keskustan liepeillä.

Korkein keskimääräinen neliöhinta, 6 424 euroa, maksettiin viime vuonna Uspenskin katedraalin koristamalla Katajanokalla tehdyistä asuntokaupoista, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.

Tilastokeskus kokoaa tietoja vanhojen vapaarahoitteisten asunto-osakehuoneistojen kauppahinnoista postinumeroalueittain.

Tilastossa ei siis ole mukana Helsingissä kaupungin tuella rakennettavia hintasäännösteltyjä hitas-asuntoja, pientaloja tai uusia asuntoja, joiden neliöhinnat ovat usein huomattavasti vanhoja korkeampia.

Toiseksi kallein keskihinta, 6 415 euroa, oli postinumeroalueella 00130, joka kattaa Esplanadin eteläpuolella sijaitsevan Kaartinkaupungin ja osan Ullanlinnaa.

Kolmanneksi kipusi viereinen postinumeroalue 00140, joka kattaa diplomaattien suosiman Kaivopuiston ja osia Salatut elämät - ja Kotikatu-sarjojen tunnetuksi tekemistä Ullanlinnasta ja Punavuoresta. Siellä vanhojen asunto-osakkeiden keskihinta viime vuonna oli 6 190 euroa.

"Asuntoja pitäisi rakentaa enemmän"

Helsingin hinnat ovat omaa luokkaansa. Koko maassa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna 2 224 euroa ja pääkaupunkiseudulla 3 442 euroa.

Pitäisi jatkuvasti seurata, miten ihmiset ajattelevat: Kuinka paljon tuloja ja varallisuutta halutaan sitoa asumiseen.

Suomen ainoa metropoli houkuttelee: viime vuonna Helsingin asukasluku kasvoi yli 8 000:lla.

- Helsingissä on imua: Suomen suurimmat työmarkkinat, kulttuuria ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, perustelee Helsingin tietokeskuksen johtaja Asta Manninen.

Asuntojen kasvava tarve nostaa hintoja, koska uusia asuntoja ei rakenneta tarpeeksi. Syitä tähän on monia, muun muassa mereen rajautuvan kaupungin maan hinta.

Asuntoja pitäisi Mannisen mukaan paitsi rakentaa enemmän, myös erilaisia: eritasoisesti varusteltuja asuntoja ja nillle erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.

- Ihmisillä on erilaisia tilanteita eri elämänvaiheissa. Arvostukset vaihtuvat: pitäisi jatkuvasti seurata, miten ihmiset ajattelevat, kuinka paljon tuloja ja varallisuutta halutaan sitoa asumiseen.

Keskustaan meren rannalle

Moni on kuitenkin valmis maksamaan Helsingin keskustan läheisyydestä. Ympäristöministeriön sivuilla asuntojen hintatietopalvelussa (siirryt toiseen palveluun) julkaistaan edellisen 12 kuukauden aikana tehtyjen kerros- ja rivitalokauppojen toteutuneita hintoja.

Kalleimmat asunnot neliöhinnan perusteella taulukossa.

Viime vuoden kallein neliöhinta, 10 054 euroa maksettiin 28-neliöisestä yksiöstä Punavuoressa.

- Sijainti keskustan ja meren läheisyydessä ovat keskeisiä tekijöitä. Ympäristössä on paljon Suomen arvorakennuksia. Lisäksi monet näistä asuinalueista ja kortteleista ovat miljöinä historiallisesti arvokkaita, Asta Manninen selittää.

- Merellisyydestä ollaan valmiita maksamaan.

Kalleimpia neliöhintoja maksettiin pienimmistä, alle 30 neliön asunnoista. Pienten asuntojen neliöhintaa nostavat kalliit keittiöt ja kylpyhuoneet, joiden kustannukset jakautuvat pienemmälle neliömäärälle kuin suuremmissa asunnoissa.

Lisäksi pienten asuntojen kysyntä on Helsingissä kovaa.

- Tänne tullaan opiskelemaan ja töihin, ja pienestä asunnosta aloitetaan, Manninen perustelee.

Kovin hintapyyntö neliömetristä kerrostalossa löytyi kauppapaikka Oikotieltä kuitenkin yli kymmenen kertaa suuremman, 370-neliöisen asunnon myynti-ilmoituksesta.

Ullanlinnalaisessa asunnossa on ilmoituksen mukaan asunut kenraalikuvernööri Bobrikov ja presidentti Kyösti Kallio.

Merellisestä sijainnista ja historiallisesta miljööstä nauttiakseen pitäisi olla valmis maksamaan lähes 16 000 euroa neliöltä, yhteensä 5,9 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi