Espanjalaisista työttöminä jo yli 26 prosenttia

Erityisen synkkää on alle 24-vuotiailla: selvästi yli puolet on vailla työtä. Alkaneesta vuodesta ei ennusteta helpotusta.

Espanjan työttömyysprosentti nousi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 26,02:een eli prosenttiyksikön edellisestä neljänneksestä. Työttömiä työnhakijoita oli lähes kuusi miljoonaa eli miltei 187 000 enemmän kuin heinä-syyskuussa, kertoo Espanjan tilastokeskus.

Hallitus oli ennakoinut puolen prosenttiyksikön laskua työttömyyteen, mutta ilman työtä on nyt enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1975, jolloin Espanja palasi demokratiaan Francisco Francon diktatuurin jälkeen.

Synkimpiä ovat 16 - 24-vuotiaiden luvut: heidän työttömyytensä nousi loka-joulukuussa 52,3 prosentista 55,1 prosenttiin.

Analyytikot sanovat, ettei tältä vuodelta ole odotettavissa käännettä parempaan, vaan työttömyyden ennakoidaan nousevan lähelle 27 prosenttia.

Espanja on ollut taantumassa toissa vuoden lopusta. Viime vuoden viimeisinä kuukausina talous taantui 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoi Espanjan keskuspankki aiemmin tällä viikolla.