1. yle.fi
  2. Uutiset

Arkiruoka houkuttelee yleisöä opetuskeittiöihin

Kotitalouden havaintoesityksessä saa katsoa, muttei koskea. Perinteisestä kokkikurssista poiketen yleisö istuu paikoillaan seuraamassa kotitalousopettajan työskentelyä.

opetuskeittiöt
Porkkanaraastetta lautasella.
Koekeittiössä opittiin uutta kotimaisista juureksista ja kaaleista.Jori Asikainen / Yle

Televisio tarjoaa kotisohville kokkikisoja ja kampasimpukan käsittelyvinkkejä ähkyksi asti. Mutta kukapa olisi uskonut, että kotimainen kaali vetää tuvan täyteen tavallisena tiistai-iltana. Helsingin Malmitalon opetuskeittiö on ratketa liitoksistaan, kun tuleva kotitalousopettaja on aloittamassa havaintoesitystään.

- Mulla ei riitä ruoka, opettaja huokaisee hiljaa itsekseen.

Havaintoesitysten pitäminen on osa kotitalousopettajiksi valmistuvien syventäviä opintoja. Helsingin työväenopisto on tehnyt opetusharjoitteluyhteistyötä kotitalousopiskelijoiden kanssa jo 1970-luvun lopulta lähtien.

- Kyllä me pidetään sitkeästi näistä kiinni. Yliopistolla pidetään havaintoesityksiä harjoittelussa ja Martoillakin näitä taitaa kanssa olla, muutamat tahot siis järjestävät edelleen. Ja onhan konsulentteja yrityksissä ja kaupoissakin, että nekin ovat sellaisia pieniä demoja, johtava kotitalousopettaja Jonna Martikainen Helsingin työväenopistosta summaa.

Katsoa saa, muttei koskea...

Yleisö istuu hiiren hiljaa ja seuraa, kun kotitalousopettaja aloittaa esityksensä heijastamalla kuvia juureksista ja kaaleista valkokankaalle. Kolmekymmentä silmäparia seuraa tarkaavaisina, vaikka varttunut yleisö taitaa tuntea kotimaiset kasvikset paremmin kuin omat taskunsa.

Niin paljon on kaikkia valmisruokia, että ei enää muista sitä ruuanlaittoa.

Birgitta Heinonen

Pienen alustuksen jälkeen opettaja aloittaa ruuanvalmistuksen. Tänään apuna on opiskelijakollega varmistamassa, ettei liedellä mikään pala pohjaan samalla kun toista ruokalajia esivalmistellaan viereisellä työtasolla. Salaatti, porkkana-katkarapukeitto ja kaalivokki valmistuvat niin nopeasti, että einesaterian mikrossa lämmittäminen alkaa tuntua synniltä. Myös vantaalainen Birgitta Heinonen haluaa päästä eroon valmisruuista ja on tullut opetuskeittiöön verestämään muistiaan.

- Minä olen unohtanut kaikki ruuanlaitot! Olen ite valmistunut vuonna 1982 ammattikoulusta keittäjäksi, mutta en enää muista... Niin paljon on kaikkia valmisruokia, että ei enää muista sitä ruuanlaittoa.

...mutta maistamaan pääsee!

Tunti kuluu nopeasti ja houkutteleva tuoksu leviää opetuskeittiöön. Jokainen vilkuilee lautaspinoa, joka odottaa opetuksen päätteeksi tarjottavia maistiaisia. Tuoksut ja maut ovat havaintoesityksen ehdottomat valtit verrattuna television kokkiohjelmiin.

- Kyllähän sitä mielessään maistelee ne ruuat, mitä tehdään siellä televisiossakin, mutta tässä saadaan sekä nähdä että maistaa, helsinkiläinen rouva Taimi Louhio vertailee.

Noutopöydän ääressä helsinkiläinen Esa Halttunen testaa miltä höyrytetty kaali maistuu salaatissa. Halttunen on tullut opetuskeittiöön hakemaan vinkkejä päivittäiseen ruuanlaittoon.

- Vähän tässä on uusi aihe nämä vihannekset. Se vähän poikkeaa tavallisista päivittäin tehdyistä ruuista.

Tänä keväänä opetuskeittiö saa uutta puhtia, kun se muuttaa kaupungin kehittyvään ruokakeskittymään, Teurastamon alueelle. Helsinki haluaa, että Kalasataman kylkeen kehittyvä ruokakulttuurin keskittymä houkuttelisi kaikenikäistä väkeä.

Juttua muokattu 3.10.2013 klo 10.40.

Lue seuraavaksi