"Pystyykö supertietokone lukemaan tuhat Aku Ankkaa päivässä?"

CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen uusimpiin supertietokoneisiin tutustuneet kainuulaiset koululaiset esittivät kiperiä kysymyksiä.

Supertietokoneet
Pipopäiset lapset supertietokoneen edessä.
Hanne Kinnunen / Yle

- Näyttää parakeilta, totesi 4-luokkalainen Ronja Klemetti supertietokoneista.

Ronja palkittiin Taito-hupparilla ja muilla pienillä palkinnoilla, koska hänen nimiehdotuksensa meni läpi kilpailussa.

Viime syksynä CSC ja Kainuun kuntien kehittämisyhtiö Kainuun Edun DC-cluster-hanke järjestivät kainuulaisille koululaisille nimikilpailun. Supertietokoneiden nimiksi valikoitui Taito ja Sisu, ja sitä kautta supertietokoneet saivat myös omat kummiluokkansa.

Kajaanin Kätönlahden 4-luokkalaiset ja Vaalan Veneheiton 1.-2.-luokkalaiset pääsevät supertietokoneiden luokse vierailulle myös vuonna 2014, kun supertietokoneita päivitetään.

Paljonko Sisu painaa?

Kajaanin vanhoihin paperitehdashalleihin pystytetyt supertietokoneet innostivat koululaiset kiperiin kysymyksiin, kun tietokoneiden kummiluokat vierailivat yritysalue Renforsin Rannassa.

CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen työntekijät havainnollistivat supertietokoneiden toimintaa oppilaille kertomalla, että supertietokone laskee kaikkien maailman lasten matematiikan kotiläksyt sekunnissa, sadaksi vuodeksi eteenpäin. Niinpä koululaiset halusivatkin tietää kuinka monta laskua kone laskee päivässä.

- Se on hyvä kysymys. Meidän pitää vähän laskea, siihen tulee niin monta nollaa perään, että en pysty heti sanomaan. Se on tosi paljon. Kun tulet seuraavan kerran, niin kerromme vastauksen, lupaa CSC:n kajaanin toimintojen johtaja Jukka-Pekka Partanen.

Osaako se laskea montako on tuhat kertaa sata? Osaako se laskea yli triljoonan? Paljon Sisu painaa? Pystyykö supertietokone lukemaan tuhat Aku Ankkaa päivässä?

Kaikkeen tähän supertietokone pystyy, kertoo Partanen.

- Taito painaa pikkuisen enemmän, kun se on isompi. Jos Sisu painaa 8000 kiloa, niin Taito painaa vähän yli 10 000 kiloa.

Sisun esikuva on kissa

Ronja Klemetti ei enää muista miten hän keksi ehdottaa Taito-nimeä. Sisulla sen sijaan on esikuva olemassa.

- Meillä on Aapisessa Sisu-niminen kissa, kertoo Helmiina Vaalan Veneheiton koulusta.

Peräti viisi vaalalaista koululaista ehdotti Sisu-nimeä, mutta kyseessä ei ollut mikään työryhmä.

- Se oli silkkaa sattumaa. Jokainen lapsi kävi yksin tietokoneella jättämässä nimiehdotukset. Niitä ei tiennyt kukaan etukäteen, kertoo opettaja Tiina Meriläinen.

Aapisesta löytynyt esikuva kuvastaa hyvin myös supertietokonetta.

- Aapisessa seikkailee sisukas kissa, joka ei anna helposti periksi vaan oppii uusia asioita sisukkuudellaan, sanoo Meriläinen.