"Kansakoulutrauma" pilasi monta kelpo laulajaa

Kuopiolainen kanttori on erikoistunut laulamisen esteiden poistamiseen. Yksi tyypillisimmistä laulutraumoista on hänen mukaansa kansakoulussa kärsitty laulukoe.

kulttuuri
Opettaja soittaa Hellas-harmonia.
Laulava kanttori Joona Saraste on erikoistunut poistamaan laulamisen esteitä. Saako hän myös juontajamme Mika Aron laulamaan vai onko kyseessä toivoton tapaus?

Kuopiolainen kanttori Joona Saraste harrastaa "laulunelvyttämistä". Sana on outo, mutta loppujen lopuksi se kuvaa aika hyvin sitä, mitä Saraste tekee.

- Laulunelvytys on tarkoitettu niille, joilla on jotain kynnystä ja ongelmia äänenkäytön ja laulamisen kanssa. Pyrin antamaan vinkkejä laulajalle, joka kokee epävarmuutta, Saraste selventää sanan merkitystä.

Leimataan joskus jopa loppuiäksi, että sinä et osaa laulaa. Se on suorastaan kauhea vääryys.

Joona Saraste

Hänen mukaansa yksi tavallisimmista esteistä, mihin vapaa laulu pysähtyy, on "kansakoulutrauma". Huonot muistot koulun laulukokeesta kummittelevat etenkin vanhempien seurakuntalaisten mielissä.

- Pannaan laulamaan ryhmän edessä ilman kunnollista orientaatiota ja leimataan joskus jopa loppuiäksi, että sinä et osaa laulaa. Se on suorastaan kauhea vääryys, Saraste sanoo.

Ei niin huonoa lauluääntä, ettei...

Laulavan kanttorin Joona Sarasteen mukaan laulunelvytysillat ovat olleet Kuopiossa hyvin suosittuja. Osallistujia rohkaistaan avaamaan äänensä ilman, että pelkää, mitä vieruskaveri ajattelee.

- Todellisesta amusiasta (kyvyttömyys erottamaan äänenkorkeuksia) kärsii niin pieni osa ihmisistä, ettei sitä kannata ottaa edes lukuun. Me voimme ajatella, että ihan kaikki pystytään omalla äänellämme toimimaan, kertoo Saraste.

Todellisesta amusiasta kärsii niin pieni osa ihmisistä, ettei sitä kannata ottaa edes lukuun.

Joona Saraste

Laulunelvytyksessä on pyrkimyksenä ylimääräisen lihasjännityksen ja huonojen laulukokemusten vuoksi hengitykseen tulleiden jännitteiden purkaminen.

- Sitten voitaisiin lähteä miettimään sitä, miten saadaan vielä korva ja äänihuulet toimimaan paremmin yhteen. Monesti se, että ihmiset ei laula ihan nuotilleen johtuu vain siitä, että ei ole harjoitellut korvan ja äänielimien yhteyttä.