Alppihiihdon suosio kasvaa Pohjanmaan lakeuksilla

Alppihiihto kasvattaa suosiotaan varsinkin perheen pienimpien parissa Pohjanmaan lakeuksilla. Vaasan hiihtoklubin alppijaoston kautta laskettelua aktiivisesti harrastaa reilu sata lasta ja nuorta.

ilmiöt
Nuori pujottelee rinteessä
Hans-Mikael Homgren / Yle

Pohjanmaan tunnetusti tasaisella alueella on useita toimivia laskettelukeskuksia. Vaasassa sijaitseva Öjberget on näistä matalimpia, sen rinteiden korkeusero on vain 45 metriä. Pienuudestaan huolimatta mäki tarjoaa hyvät lähtökohdat alppihiihtäjille edetä lajin huipulle. Omat paikalliset menestyjät, kuten Andreas Romar ovat kannustaneet monet nuoret lajin pariin.

- Kyllä me ollaan monta kertaa mietitty, että kuinka tällaiselta tasamaalta tulee alppitähtiä, toteaa pitkään mukana toiminnassa ollut Erkki Laakso Vaasan hiihtoklubista.

Vanhemmilta vaaditaan ainakin pakkasen kestävyyttä ja talkoohenkeä, sillä Vaasan hiihtoklubin toimintaa pyöritetään vapaaehtoisten avulla. Alppihiihdon suuresta suosiosta kertoo, että arki-iltanakin Öjbergetin hissiin kertyy niin pitkät jonot, että toinenkin hissi olisi tarpeen.

Aktiivisella harjoittelulla tuloksia

Mitä nuorempana aloittaa, sitä paremmaksi kehittyy sopii tähän harrastukseen. Lajin nuorimmat harrastajat ovat vasta viisi vuotiaita, joiden kanssa harjoittelu käynnistyy perusteista.

- Lähdetään liikkeelle siitä, että tyttö ja poika pääsee tuon mäen alas ehjänä ja jarrutetaan kovasti. Kuka tahansa tuon mäen alas tulee, mutta kuinka monta mutkaa saa tuohon matkalle, niin siitä lähetään, kertoo nuoria valmentava Riku Rautava Vaasan hiihtoklubista

Oman seuran esikuvat rohkaisevatkin asettamaan tavoitteet korkealle. 4-vuotiaasta asti harjoitellut Kalle Laakso tietää tavoitteensa.

- Joo, ainakin maailmanmestariksi yritän tulla.