1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maakunnat

Maakuntajoukkojen rooli virka-aputehtävissä kasvaa

Maakuntajoukkojen tehtävät moninaistuvat. Varsinaisten sota-ajan puolustustehtävien lisäksi maakuntajoukoista olisi yhä enemmän apua erilaisissa virka-aputehtävissä rauhan aikana. Kurkkusalaatit pysyvät silti maakuntajoukkojen virka-asuna.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Puolustusvoimat linjaa maakuntajoukkojen tehtäviä uudelleen. Sota-ajan toimien lisäksi maakuntajoukkojen roolia aiotaan kasvattaa siviilitehtävissä.Tähän asti maakuntajoukkojen harjoitukset ovat painottuneet lähinnä oman kotiseudun sota-ajan puolustukseen. Tarkoitus olisi, että tulevaisuudessa maakuntajoukot voisivat toimia myös virka-apuna rauhanajan kriiseissä.

Everstiluutnantti Janne Oksanen Puolustusvoimien Keski-Suomen aluetoimistosta kertoo, että maakuntajoukkojen ryhmillä voisi olla käytössään omat autot, ja kotona käytettävissä puolustusvoimien varusteita.

Maakuntajoukkojen virka-aputehtävät voisivat olla esimerkiksi metsäpalojen sammuttamisessa, etsintätilanteissa tai liikenneonnettomuustilanteissa avustamista.

Maakuntajoukot lähtisivät liikkeelle esimerkiksi pelastuslaitoksen virka-apupyynnöstä.

- Tarkoitus ei olisi hyppiä poliisin tai pelastuslaitoksen varpaille, vaan antaa apua heidän sitä pyytäessä, Oksanen valottaa.

Maastopuvut pysyvät edelleen maakuntajoukkojen päällä, vaikka siviilitehtävien määrä lisääntyisikin.

- Maastopuku on sotilaalla työ- ja suojavaate siinä missä poliisilla on suojahaalarinsa ja pelastusmiehillä omat varusteensa, Oksanen sanoo.

Aseellista virka-apua maakuntajoukot eivät kuitenkaan rauhan aikana antaisi.