Helsingin tonttivarannot syöty vähiin

Helsingillä on tontteja noin kolmen vuoden tarpeisiin eli noin 15 000 asunnon rakentamiseen. Varannot ovat ehtyneet viime vuosien voimakkaan rakentamisen jälkeen. Kaupunki tarttuukin työkalupakkiin kurssin oikaisemiseksi.

Kotimaa
Helsingin Kalasatamaan nousee rakennuksia kovaan tahtiin.

Kaupunginhallituksessa olevan esityksen avulla tonttireserviä aiotaan nyt kasvattaa neljän vuoden tarpeisiin. Rakentamisesta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan, Hannu Penttilän mukaan tilanteeseen on jouduttu ylioptimistisen ajattelun takia.

Olemme lähteneet, että kaikki kävisi kuin Strömsössä ja ei Helsingissä valitettavasti niin käy

Hannu Penttilä

- Kaikki ei mennyt kuin Strömsössä. Alueet ovat viivästyneet kaavoituksen ongelmien ja valitusten takia. Siksi meillä on lähivuosiksi liian vähän tontteja.

Ongelma ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Helsingin asuntotuotantotoimiston mukaan tonttivaranto on laskennallisesti hyvä, mutta ongelmana on, että osa mukana olevista tonteista ei sovellu rakentamiseen heti. Penttilä ymmärtää kritiikin, mutta ei näe tilannetta lohduttomana.

- Niille ei siis pystytä rakentamaan heti. Eli niiltä puuttuu esimerkiksi kunnallistekniikka. Osalta tonteista täytyy myös poistaa pilaantunutta maata ennen rakentamista. Myöskin siltä osin tarvitsemme ripeitä toimia ja muutamat lähivuodet ovat varsin kivuliaita. Toivottavasti sen jälkeen pääsemme väljemmille vesille.

Kaupunki on rakentanut asuntoja noin 5000 vuosittain. Tavoitteeseen aiotaan päästä jatkossakin, vaikka haasteet ovat valtavat.

Tahtotila oikean suuntainen

Rakennusteollisuudessa kaupungin suunnitelmat nähdään pääosin positiivisina, mutta kritiikin siemen silti itää. Tonttien laatu tulee määrittämään paljon varantojen määrästä, kertoo Rakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

- Periaatteessa neljän vuoden varannot riittävät, jos ne tontit ovat rakennuskelpoisia ja niitä on saatavissa erilaisiin rakentamisen tarkoitukseen. Tähän mennessä varantoa on ollut käytettävissä, mutta todella käytettävissä olevia tontteja on ollut liian vähän.

Pienet ja keskisuuret rakennuttajat mukaan peliin

Kaupungin maat aiotaan myös avata pienille ja keskisuurille rakennusyhtiöille. Erityisesti ARA-kohteiden urakkatarjousten vähyys on aiheuttanut kaupungille harmaita hiuksia. Uusia toimijoita houkutellaan melkoisen porkkanan avulla.

Ja se on tavattoman helppo keino tonttipuutteen korjaamiseksi

Tarmo Pipatti

- Tosiaan poikkeuksellisesti luovutamme heille suoraan tontteja. Toivomme että sijoittuessaan Helsinkiin he tulevat osallistumaan myös muihin urakkakilpailuihin. Tämä on yksi toimenpide jolla pyrimme parantamaan kilpailua Helsingin rakennusmarkkinoilla, Penttilä valottaa suunnitelmia.

Ulkopuolelta saapuvat rakennusyhtiöt pääsevät suoraan kiinni kovan rahan kohteisiin .Rakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti toivottaa myös pienemmät toimijat mukaan, muttei näe että tonttisolmu aukeaa houkuttelemalla. Tonttipula ratkeaa hänen mukaansa piirrustuspöydän ääreltä.

- Jos kaupungin oma kaavoitusorganisaatio ei pysty sitä tekemään, niin suunnitteluvoimaa tilapäisten huippujen leikkaamiseen on saatavissa vaikka kuinka paljon. Ja se on tavattoman helppo keino tonttipuutteen korjaamiseksi, Pipatti lataa.