Mumbain terrori-iskujen suunnittelija vältti kuolemantuomion

Amerikkalaismies todisti iskun muita tekijöitä vastaan ja antoi tietoa Lashkar-i-Taiba -järjestöstä. Mies oli kaavaillut iskua myös tanskalaislehteä vastaan.

Ulkomaat

Yhdysvaltalainen oikeusistuin on tuominnut amerikkalaismiehen 35 vuoden vankeuteen osallisuudesta Mumbain vuoden 2008 terrori-iskuihin. Uhrien omaiset pitävät tuomiota liian lievänä.

David Coleman Headley teki yhteistyötä viranomaisten kanssa ja todisti muita iskun tekijöitä vastaan oikeudessa. Hän myönsi syyllisyytensä 12 eri rikokseen. Näillä perusteilla syyttäjä päätti luopua vaatimasta Headleylle kuolemantuomiota.

Headley myönsi myös suunnitelleensa iskua tanskalaista Jyllands-Posten -lehteä vastaan sen jälkeen kun lehti oli julkaissut pilakuvia profeetta Muhammedista 2005. Sopimuksen avulla hän kuitenkin vältti luovutuksen Intiaan tai Tanskaan tuomiolle.

Mumbain terrori-iskuissa sai surmansa 160 ihmistä. Uhreista kuusi oli amerikkalaisia.

Headley myönsi käyneensä ennen iskua kuvaamassa iskukohteita videolle. Hyökkääjät iskivät mm. juna-asemalle ja Taj Mahal -hotelliin, jossa he ottivat panttivankeja. Iskun takana oli pakistanilainen Lashkar-i-Taiba -järjestö.

Headley olisi 87-vuotias vapautuessaan vuonna 2048.

Lähteet: Reuters, AP