Ukraina ja Shell aikovat porata liuskekaasua miljardien arvosta

Sopimusta pidetään Euroopan toistaiseksi suurimpana. Ukrainan liuskekaasuvarat houkuttavat myös muita öljyjättejä.

talous

Ukraina alkaa tuottaa polttoainekonserni Shellin kanssa yhteistyössä liuskekaasua. Ukrainan energiaministeri Eduard Stavitski ja Shellin pääjohtaja Peter Voser allekirjoittivat sopimuksen tuotannosta torstaina Sveitsissä Davosin talouskokouksen yhteydessä.

Stavitskyn mukaan 50-vuotisen sopimuksen arvo on noin 10 miljardia dollaria eli lähes 7,5 miljardia euroa. Kyseessä on Euroopan toistaiseksi suurin liuskekaasusopimus.

Paikalla allekirjoitustilaisuudessa oli myös Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh, jonka mukaan sopimus on vasta alkua. Ukraina on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan Venäjän kaasusta. Maat ovat kiistelleet kaasun hinnasta sekä Ukrainan maksuista, minkä seurauksena Venäjä on useaan otteeseen keskeyttänyt kaasunviennin Ukrainaan. Nykyisen kaasusopimuksen hintoja Ukraina pitää liian korkeina.

Shell aikoo tehdä koeporauksia 15 paikassa Kaakkois-Ukrainassa Donetskin seudulla, mistä Ukraina on arvioinut löytyvän kolme biljoonaa kuutiometriä kaasua.

Ympäristöjärjestöt pelkäävät pohjavesien pilaantuvan

Liuskekaasua porataan kilometrien syvyydestä vesisärötykseksi kutsutulla tekniikalla, jonka ympäristöjärjestöt pelkäävät muun muassa pilaavan pohjavesiä. Liuskekaasu herättää kuitenkin kiinnostusta yhä useammassa valtiossa ja polttoaineyhtiössä, sillä Yhdysvallat on viime vuosina päässyt maakaasun suhteen omavaraiseksi liuskekaasun avulla.

Euroopassa suurimmat liuskekaasuvarannot on arvioitu löytyvän Ukrainan lisäksi Puolasta ja Ranskasta. Ukrainan maaperään pyrkivät Shellin lisäksi myös öljyjätit Chevron ja Exxon Mobil.

Lähteet: AFP, Reuters