1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Punk-ruhtinas ja ex-kommunisti kamppailevat pääsystä Tshekin presidentiksi

Aatelinen ulkoministeri Karel Schwarzenberg on kerännyt nuorten ja koulutettujen kaupunkilaisten kannatuksen punk-henkisillä mainoksilla. Entisen pääministerin Milos Zemanin kannattajajoukossa on paljon pienituloisia, vähän koulutettuja ja vanhuksia.

Tshekit valitsevat maalleen uuden presidentin tänään perjantaina ja huomenna lauantaina järjestettävällä presidentinvaalien toisella kierroksella. Tshekit pääsevät nyt valitsemaan presidentin suoralla kansanvaalilla ensimmäisen kerran. Aiemmin presidentin on valinnut parlamentti.

Tasaiseksi ennakoidussa taistelussa kohtaavat konservatiiveja edustava aatelinen ulkoministeri Karel Schwarzenberg ja sosiaalidemokraatteja edustava entinen pääministeri Milos Zeman. Tuoreimmassa mielipidetiedustelussa Zeman johti Schwarzenbergiä prosentein 53,7 - 46,3.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella 11. - 12. tammikuuta ex-kommunisti Zeman sai 24 prosenttia äänistä. Ruhtinas Schwarzenberg keräsi äänistä 23 prosenttia.

75-vuotiaan Schwarzenbergin arvioidaan keräävän vaaleissa etenkin nuorten ja koulutettujen kaupunkilaisten äänet.Hän on kosiskellut kannattajia punk-henkisillä mainoksilla, joissa hänen päähänsä on istutettu värikäs irokeesi. Iskulauseina ovat muun muassa "Karel ei ole kuollut" ja Sex Pistolsin Sid Viciousiin viittaava "Karel preSIDentiksi". Facebookissa Schwarzenbergin on saanut yli puoli miljoonaa tykkäystä, eli selvästi kilpailijaansa enemmän.

68-vuotiaan entisen pääministerin Milos Zemanin kannattajajoukossa on paljon pienituloisia, vähän koulutettuja ja vanhuksia. Zemanin arvioidaan pystyneen tuomaan kampanjassaan esille itselleen tärkeitä teemoja kilpailijaansa paremmin. Zeman on päässyt sivaltamaan ulkoministeri Schwarzenbergiä hallituksen kovista säästöistä.

Molemmat ehdokkaat suhtautuvat Euroopan unioniin huomattavasti myönteisemmin kuin Tshekin nykyinen presidentti Vaclav Klaus. Tshekissä presidentillä on melko vähän valtaa.