1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lasten rotavirusrokotukset vähentävät myös aikuisten sairastumisia

Suomessa rotavirusrokote on kuulunut pikkulasten rokotusohjelmaan vuodesta 2009.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lasten rokottaminen rotaviruksen aiheuttamia ripulitauteja vastaan vähentää myös aikuisten sairastelua. Tätä ennen rokotusten on tiedetty vähentävän myös rokottamattomien lasten ripuleita, mutta aikuisia koskeva havainto on uusi.

Suomessa rotavirusrokote on kuulunut pikkulasten rokotusohjelmaan vuodesta 2009.

Tulokset julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä, ja niiden mukaan rokottamattomien chicagolaisaikuisten rotavirusripulit vähentyivät 50 prosenttia sen jälkeen, kun lapsia alettiin rokottaa rotavirusta vastaan. Tämä todettiin tutkimalla 3 500 aikuispotilaan ulostenäytteet, jotka oli otettu ennen rokotusohjelmaa ja sen aikana.

Ennen rokotusten aloittamista vuosina 2006 - 2007 noin neljä prosenttia aikuisten ulostenäytteistä sisälsi rotaviruksia, mutta vuosina 2008 - 2010, jolloin rokotukset oli jo aloitettu, rotaviruksia löytyi enää kahdesta prosentista. Tämä havaittiin ripulin takia lääkäriin hakeutuneilla aikuisilla riippumatta siitä jäivätkö he sairaalahoitoon vai sairastivatko kotona.

Tulokset eivät osoita, että aikuisten rotavirusripulit vähenivät ainoastaan lasten rokotusten ansiosta, mutta tämä on todennäköisin selitys muutokselle. Näin ollen rotavirusrokotteista todennäköisesti on luultua suurempi hyöty kaikenikäisille.