Kaikki beetasalpaajat yhtä hyviä sydämen vajaatoimintaa sairastaville

On silti mahdollista, että jotkin lääkkeet sopivat toisille potilaille paremmin kuin toisille esimerkiksi haittavaikutusten osalta.

terveys

Sydämen vajaatoimintaa potevat hyötyvät beetasalpaajalääkkeistä, mutta lääkärit eivät ole olleet varmoja mikä beetasalpaaja olisi potilaille paras. Tuoreen tutkimuksen mukaan lääkärit voivat kuitenkin valita minkä tahansa beetasalpaajan. Ne kaikki ovat yhtä tehokkaita.

Tulokset perustuvat suurimpaan tästä aiheesta tehtyyn meta-analyysiin, jossa yhdistettiin 21 laatukriteerit täyttävän tutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa beetasalpaajia oli verrattu lumevalmisteisiin tai toisiin beetasalpaajiin.

Yhdessä analysoituna aineistot osoittivat, että kaikki beetasalpaajat pidensivät potilaiden elinikää yhtä hyvin. Eroja ei ollut myöskään siinä, miten paljon eri beetasalpaajat tehostivat sydämen pumppauskykyä.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä niiden perusteella sydämen vajaatoiminta hoituu yhtä hyvin lääkittiin potilasta millä beetasalpaajalla tahansa. Näin ollen lääkärit voivat huoletta määrätä potilailleen esimerkiksi halvimman lääkkeen. On silti mahdollista, että jotkin lääkkeet sopivat toisille potilaille paremmin kuin toisille esimerkiksi haittavaikutusten osalta.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim