Hyppää sisältöön

Veitsellä eroon läskeistä

Kun muut laihdutuskeinot ei auta, niin viimeisenä keinona voidaan käyttää lihavuusleikkausta. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tehdään vuosittain noin 20 lihavuusleikkausta. Leikkausten määrää haluttaisiin nostaa huomattavasti, sanoo vatsakirurgi Seppo Silvasti. Laihdutuskeinona leikkaus on varma, leikkauksen jälkeen paino putoaa jopa kymmeniä kiloja vuodessa.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Lihavuusleikkauksiakin on useamman tyyppisiä, mutta useimmin pienennetään mahalaukkua ja pienennetään myös ohutsuolen imeytymispintaa ohittamalla osa ohutsuolesta. Leikkauksen jälkeen ruoka-annokset pienenevät, ohutsuolen rasvanimeytymispinta-ala vähenee ja leikkaus vaikuttaa myös ruokahalua sääteleviin hormoneihin. Leikkauksen jälkeen paino tippuu noin 30 prosenttia vuoden aikana, sanoo Silvasti:

- Vaikkapa 130-kiloinen ihminen painaa vuoden kuluttua noin 90 kiloa.

Pientä riskiä

Leikkaus ei kuitenkaan ole täysin riskitön, sanoo vatsakirurgi Silvasti:

- Ainahan leikkauksiin riskejä liittyy. Lihavuusleikkaus on iso leikkaus, joka tehdään korkean riskin potilaille, reilusti ylipainoisille ihmisille. Suolisaumojen paranemiseen liittyvä riski on ehkä merkittävin, sitten tulee vielä kaikki tavalliset leikkauksiin liittyvät riskit ja anestesiariski.

Vatsakirurgi Seppo Silvasti tekisi enemmänkin lihavuusleikkauksia. Kuva: Tapio Laakkonen / Yle

Kokonaisuutena lihavuusleikkauksia voidaan pitää kuitenkin melko turvallisena hoitona.

- Pienempiä, hallittavia komplikaatioita on noin 10:llä prosentilla leikatuista. Kuolleisuus tässä leikkauksessa on alle 0,2 prosenttia. Yleensä komplikaatioita ei kuitenkaan tule.

Lihavuusleikkaukseen pääsee, jos kehon painoindeksi on yli 40. Potilas on tuolloin sairaalloisen lihava. Pohjois-Karjalan keskussairaalan leikkauspöydälle on saapunut 20-60 vuotiaita potilaita. Leikattavan potilaan on muutoinkin oltava kunnossa, esimerkiksi alkoholinkäyttö ei saa olla holtitonta ja psyykkiset sairaudet tulisi olla hoidettu. Potilaan on myös haluttava leikkausta ja ymmärrettävä leikauksen merkitys.

Ei jonoja-lisää leikattavia toivotaan

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa ei tarvitse jonottaa lihavuusleikkaukseen. Leikkauksia on tehty vuodesta 2008 alkaen ja niitä tehdään reilut 20 kappaletta vuodessa. Vatsakirurgi Seppo Silvasti toivoo, että leikattavia olisi moninkertainen määrä:

- Sopiva määrä Pohjois-Karjalassa mielestämme olisi 70-100 leikkausta vuodessa. Silloin saavutettaisiin täysi terveyshyöty tällä hoitomuodolla. Ihmisten tulisi kiinnittää huomiota lihavuuteensa ja hakeutua hoitoon. Hoitoon hakeutumisen jälkeen osa hoidettavista ohjattaisiin lihavuusleikkaukseen.

Ennekuin leikkaussalin ovet avutuvat, on kokeiltava muita laihdutuskeinoja, sanoo Silvasti. Terveyskeskuksissa on laihdutusryhmiä, sairaalassa erityisen niukkaenergisten ruokavalion ryhmiä, ravitsemusterapeutti ohjeistaa jne. Viimeisenä keinona leikkaus on kuitenkin hyvä vaihtoehto siinäkin mielessä, että leikkaamisen jälkeen paino ei nouse takaisin, mikä on ongelma usein perinteisillä laihdutuskeinoilla.

Liian laihaksi laihtumisen pelkoa leikkaushoidosta ei ole, lupailee vatsakirurgi Silvasti:

- Kyllä potilaat jäävät lievästi ylipainoisiksi vielä lihavuusleikkauksen jälkeenkin.