1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuonna 85 viljelee kummelismanselaista huumoria

Eppu Normaali, Juice Leskinen ja Popeda, tämän manserockin pyhän kolminaisuuden musiikilta on tuskin kukaan suomalainen voinut välttyä. Juice Leskisestä on kuolemansa myötä kehkeytynyt ihan oma legendansa. Eppu Normaalista ja Popedasta on puolestaan tullut suomirockin ikivatkaajia.

kulttuuri
Vuonna -85 -elokuva
Artista Filmi Oy
Tähtiä.

Vuonna 2006 näiden artistien musiikki siirtyi keikkapaikoilta teatteriin, kun Tampereen Työväen Teatterissa sai ensi-iltansa musikaali, Vuonna ’85. Tästä Riku Suokkaan ohjaamasta ja yhdessä, Eppu Normaalin rumpalin Aku Syrjän veljen, Heikki Syrjän kanssa käsikirjoittamasta esityksestä tuli jättimenestys. Musikaalin ehti sen kuusivuotisen esitysjakson aikana nähdä neljännesmiljoona katsojaa. Nyt tämä menestysmusikaali on siirtynyt valkokankaalle, ohjaajinaan Riku Suokas ja Timo Koivusalo.

Tarinan päähenkilöinä on Lokomon konepajalla työskentelevä miesjoukko. On kesä ja aika tuulettaa. Pitkään seurustellut Tommi löytää heti kesäloman aluksi uuden ihastuksen Pyynikin rannalta. Hänen paras kaverinsa Palle puolestaan perustaa ravintolan, jossa porukan muut jäsenet viihtyvät vähän liiankin kanssa. Luvassa on rasvantuoksuista romantiikka, intohimoja ja ystävyyttä. Kesäistä menoa taustoittavat EppuPopeda NormaaliLeskisen tuttuakin tutummat sulosävelet.

Musikaalin tarina on kepeääkin kepeämpi rakkaussellainen. Samalla se on kuvaus, tietenkin iloluontoisen miesjoukon välisestä ystävyydestä. Ihmiskuvista ei tällaisen tarinan tai elokuvan kohdalla kannata edes puhua. Henkilöillä on yksi luonteenpiirre ja se riittää. Olennaista on saada tarina kulkemaan jouhevasti biisistä seuraavaan. Tässä tämä kummelilaismanselaista huumoria viljelevä elokuva onnistuukin kohtalaisen hyvin.

Ajankuvan tavoittamiseen on elokuvassa kiinnitetty paljon huomiota. Niinpä autoissa heiluvat karvanopat, matkapuhelimet ovat tiiliskiven kokoisia ja takatukat ja permikset liehuvat komeasti.

Teatteriversiossa näyttelijät esittivät laulut itse. Syystä tai toisesta tästä on elokuvaversiossa luovuttu, huolimatta siitä, että mukana on niinkin laulutaitoisia näyttelijöitä, kuin Reino Nordin ja Malla Malmivaara. Tämä on sääli. Ratkaisun myötä osa kohtauksista tahtoo biisien soidessa jämähtää paikoilleen. Laulujen ympärille kun ei syystä tai toisesta ole rakennettu tarvittavan notkeaa ja mieleenpainuvaa kuvastoa. Laihan tarinan ohella on pienoinen jähmeys tämän, ajankuvallisnostalgismusikaalisia muistoja mieleen nostattavan elokuvan ongelmana.

Lue seuraavaksi