Juvan Jästipää-ilves taas loukussa!

Jästipäisyys voitti sittenkin viisauden. Vajaan vuoden ikäinen ilves päätyi jälleen supiloukkuun Juvan Koikkalassa. Kahdesti aikaisemmin loukkuun joutuneen tupsukorvan liikkeitä seuraa myös RKTL signaalia lähettävän pannan avulla.

luonto
Nuori ilves supiloukussa.
Otto Uotinen

Juvan Koikkalassa ehdittiin jo iloita nuoren ilveksen oppineen välttämään supiloukkua. Ilo oli ennenaikainen, sillä perjantaiaamuna nuori tupsukorva löytyi jälleen tutusta supiloukusta.

Samaan loukkuun ilves on mennyt syötin perässä tammikuussa jo kaksi kertaa aikaisemmin. Tiistaina RKTL:n pannoittama ilves oli tyytynyt vain repimään syöttiä loukun ulkopuolelta, ja loukun lauettua eläin oli paennut paikalta. Juvalla supiloukkuun mennyt ilves onkin leikkisästi ehditty nimetä Jästipääksi käyttäytymisensä takia.

Tuttu eläin sähisi ja tapitti suoraan silmiin

Juvalainen Otto Uotinen pyytää supeja Juvan Koikkalassa, mutta nyt supiloukku on nuoren ilveksen takia ollut useamman päivän virittämättä. Kun oletus oli, että ilves olisi siirtynyt Koikkalaa laajemmille metsästysmaille, uskalsi mies laittaa supisyötit jälleen paikalleen. Yllätys oli melkoin, kun tuttu hahmo löytyi taas loukusta.

Tuijotimme toisiamme tiukasti silmiin, ennen kuin päästin kauniin eläimen omille teilleen.

Otto Uotinen

- Tänä aamuna hämärissä kävin katsomassa loukun, ja siellä tuttu ilves kyyristeli matalana. Nuori eläin murisi ja sähisi ja tuijotimme toisiamme tiukasti silmiin, ennen kuin päästin eläimen takaisin maastoon,kertoo loukun virittänyt Otto Uotinen.

- Komea eläin lähti kiireellä kohti Saturannantietä ja katosi nopeasti näkyvistä. Toivottavasti tämä yksilö jo oppisi jäniksen makuun supisyötin sijaan, sillä jäljistä päätellen jäniksiä alueella kyllä riittää. Parempi on pitää supiloukku virittämättä taas jonkin aikaa.

Nyt Otto Uotinen on laittanut supiloukun viereen myös riistakameran, jotta tupsukorvan liikkeistä saadaan tarkempaa tietoa.

Suomen ilveskanta on noin 2 500 yksilöä, joista vajaat 250 liikkuu Etelä-Savon alueella. Ilves on rauhoitettu eläin, mutta poikkeuslupia metsästämiseen on myönnetty Etelä-Savossa nelisenkymmentä.