Uusi löytö haastaa teorian lintujen synnystä

Brittitutkijan mukaan siivet ja höyhenet ilmestyivät dinosauruksen kylkiin ainakin kymmenen miljoonaa vuotta aemmin kuin on tähän saakka tiedetty.

tiede
Piirros Eosinopteryxistä
EosinopteryxRoyal Belgian Institute of Natural Sciences

Fossiililöytö jurakaudelta kyseenalaista vakiintuneen teorian siitä, miten ensimmäiset linnut nousivat siivilleen. Brittiläisen Gareth Dyken mukaan hänen tutkimansa pieni höyhenpeitteinen dinosaurus eli kauan ennen niitä dinosauruksia, joista lintujen on uskottu kehittyneen.

Eosinopteryx oli 30 sentin mittainen dinosaurus, joka eli nykyisessä Koillis-Kiinassa noin 140 miljoonaa vuotta sitten. Siten se oli ainakin kymmenen miljoonaa vuotta vanhempi kuin lintujen esivanhempana pidetty archaeopteryx. Dyken mukaan löytö osoittaa, että lintujen lentokyvyn alkuperä on monimutkaisempi kuin on oletettu.

Eosinopteryxillä oli höyhenet ja siivetkin, mutta siipiväli oli liian pieni, jotta otus olisi kyennyt lentämään. Luuston rakenne puolestaan haittasi siipien räpyttelyä, sanoo Dyke, joka on Southamptonin yliopiston tutkija.

Varpaat olivat sopivat maassa astelemiseen, ja pyrstön ja jalkojen muuta ruumista harvempi höyhenpeite teki juoksemisesta joutuisaa. Dyke arvelee, että eosinopteryx pinkoi ja pomppi puunrungolta toiselle ja antoi ehkä siivillään lisävauhtia itselleen, vaikka eläimestä ei ollutkaan nousemaan ilmaan.

Tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehdessä.