Viisi narkolepsiaan sairastunutta aikuista hakee korvauksia

Epäilyjä rokotteen aikuisille aiheuttamasta narkolepsiasta selvitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa. Tähän asti syy-yhteys on todettu 4-19-vuotiailla.

Kotimaa

Viisi sikainfluenssarokotteen jälkeen narkolepsiaan sairastunutta nuorta aikuista hakee korvauksia oikeusteitse. Kanteet ovat vireillä Helsingin käräjäoikeudessa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Kanteen on nostanut kaksi miestä ja kolme naista, jotka ovat iältään 20-26-vuotiaita. He eivät ole saaneet korvauksia lääkevahinkovakuutuspoolin kautta, koska rokotteen on tähän asti todettu aiheuttaneen narkolepsian puhkeamista vain 4-19-vuotiailla.

Suomessa epäiltyjä rokotteen aikuisille aiheuttamia narkolepsiatapauksia on kymmenkunta. Syy-yhteyden selvitys Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on kesken. Vuosina 2009-2011 diagnosoitiin THL:n mukaan noin 40-50 uutta aikuisten narkoleptiatapausta.

Mikäli rokotteen todetaan aiheuttavan narkolepsiaa myös aikuisille, saattavat korvaukset tulla maksettaviksi myös aikuisille Lääkevahinkovakuutuspoolin kautta.