Hyppää sisältöön

Professori ampuu kovilla: VM:n salailu seis – presidentinvirka lakkautettava

Valtiovarainministeriö salaa laskelmia, joihin päätökset nojaavat, sanoo Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg. Vallan vastuuta ja valvontaa penäävä professori vaatii myös presidentin viran lakkauttamista.

Matti Wiberg. Kuva: Yle

- Vallan valvonta on karannut kansalaisten ulottumattomiin, sanoo professori Matti Wiberg.

Wibergin mukaan esimerkiksi valtiovarainministeriö salaa talouslaskelmat ja julkistaa vain johtopäätökset. Luvut, joihin päätökset perustuvat on vihdoin saatava arvioitaviksi. Näin voidaan varmistaa, ovatko laskelmat oikein ja onko niitä ylipäätään olemassa, vaatii professori.

- Helsingin huumepoliisit ovat tarkemmassa valvonnassa kuin valtiovarainministeriön johtavat virkamiehet, heittää kärjekkäänä keskustelijana tunnettu Matti Wiberg.

Professori Wiberg sanoo, että valtiovarainministeriön virkamiehet perustelevat usein päätöksiä taloudesta ja budjetista viittaamalla omiin laskelmiinsa.

- Mistä me tiedämme, että ministeriö ylipäänsä on tehnyt laskemia päätelmiensä tueksi? Virkamiehet eivät milloinkaan paljasta aineistojaan, eivät oletuksiaan, eivätkä mallejaan, tuskailee Wiberg.

Wiberg tietää, mistä puhuu, sillä hän on koettanut saada näitä laskelmia jo kohta 30 vuoden ajan tarkistettavaksi. Turhaan. 

Eduskunnalle kuuluva budjettivalta on käytännössä virkamiehillä.

- Riidellään muutamista miljoonista, kun miljardien menoerät solahtavat toimeenpanoon lähes keskusteluitta, jatkaa Wiberg valtiovarainministeriön syntilistaa

Tiedon panttaamista hän kuvailee  ”Sailaksen malliksi” eli  _management by haastattelu _-tyyliksi.

- Sinänsä kunnioittamani, jo eläköityneen valtiosihteerin Raimo Sailaksen tiedottamislinjan on loputtava, sanoo professori Wiberg ja vaatii samankaltaista tiedottamistyyliä kuin pörssiyhtiöillä.

- Kaikille markkinaosapuolille sama tieto, yht’aikaa eikä tipoittain valikoiduille viestintävälineille. 

Presidentiltä palli alta

Eikä vallan valvonnan tuuletus virkamiehiin lopu. Myös presidentti on saatava vallankäytöstään vastuuseen, vaatii professori. Wibergin mukaan presidentti toimii vailla poliittista vastuuta.

- Vailla vastuuta mistään, koskaan, kenellekään.

Monesti vedotaan myös siihen, että presidentti olisi reservivoima, poliittisten kiistojen ulkopuolella oleva sovittelija. Professori Matti Wiberg tyrmää ajatuksen.

- Ei presidentti voi olla mikään reservi. Voima, joka tulee siivoamaan muiden sotkuja. Hänhän on poliitikko ja osa sitä koneistoa, joka sotkun alun perin tuottaa.

Ja poleeminen keskustelija jatkaa.

- Ei ole mitään sellaista normaalitilaa, jossa presidentti ikään kuin taustalla lepäilisi ja sitten sotkujen ilmestyessä tulisi paikalle järjestelemään. Tämä on täysin harhainen illuusio.

Presidentti-insituutio olisi yksinkertaisesti lopettava. Sopiva ajankohta olisi nykyisen presidenttikauden päättyessä.

- Presidentti-instituutio pitäisi ’likvidoida’. Leikkimonarkin ominaisuudet voitaisiin täysin lakkauttaa. Ne tehtävät, joilla on joku poliittisesti mielekäs tarkoitus, voidaan jakaa eduskunnan ja hallituksen kesken.

Viran lakkautus on tarpeellinen, sillä presidentti ei voi olla myöskään pelkkä arvojohtaja.

- Ei presidentti voi olla mikään unilukkari. Moniarvoisessa yhteiskunnassa ei kukaan voi edustaa kaikkien arvoja, Wiberg sivaltaa.