1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Dokumentti Jamppa Tuomisen faniklubista elokuvafestivaaleille

Vuonna 1998 menehtyneen laulaja Jamppa Tuomisen faniklubista on tekeillä dokumentti. Laulajan faniklubi on aktiivinen, parinsadan ihmisen joukko, joka järjestää muun muassa jamppajumppaa.

Oulun hautausmaalla sijaitsevalle Tuomisen haudalle pystytettiin syyskuussa 2009 muistomerkki, johon on sijoitettu lasilevyjen väliin laminoitu kuva Tuomisesta. Kuva: Antti Pylväs / Yle

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa opiskeleva oululainen medianomiopiskelija Katja Kinnunen oli jo pidemmän aikaa kiinnittänyt huomiota paikallislehdessä aktiivisesti ilmoittelevaan Jamppa Tuominen -faniklubiin. Hän ei tiennyt, kuka Jamppa Tuominen oli, mutta hänen vanhempansa tiesivät kertoa laulajasta ja tämän urasta.  

- Kun opintojeni lopputyön tekeminen lähestyi, palaset loksahtivat paikoilleen ja minusta tuli dokumenttiohjaaja ja käsikirjoittaja. Teen lopputyönäni dokumentin Jamppa Tuomisen faniklubista.   

Jamppajumppaa ja muuta toimintaa

Vuonna 1998 menehtyneellä laulajalla on parinsadan hengen faniklubi, jonka toimintaa seurataan dokumentissa. Aktiivisimmin Oulun seudulla toimiva faniklubi järjestää muun muassa jamppajumppaa eli vesijumppaa Jampan ihailijoille.

- Jamppajumpan musiikki ei ole kuitenkaan Jampan musiikkia, vaan tärkeintä näille jumppaaville rouville on toistensa tapaaminen. Jamppa itsekin oli urheilumiehiä, joten urheilu liittyy läheisesti faniklubin toimintaan, Kinnunen täydentää.

Minuun on tehnyt vaikutuksen se, miten avoimia ja ystävällisiä dokumentin päähenkilöt ovat, ja miten vahvasti he ovat ottaneet Jampan musiikin omakseen.

Katja Kinnunen

Huhtikuussa valmistuva dokumentti kuvataan Oulun seudulla ja päähenkilöt ovat joko tunteneet Jampan henkilökohtaisesti tai seuranneet hänen uraansa läheltä. Kaikille heille Jamppa on ollut merkityksellinen henkilö.

- Minuun on tehnyt vaikutuksen se, miten avoimia ja ystävällisiä dokumentin päähenkilöt ovat, ja miten vahvasti he ovat ottaneet Jampan musiikin omakseen.

Huumoria, luovuutta ja yhteisöllisyyttä

Jamppa Tuomisen ihailijoille faniklubilla on vahva sosiaalinen merkitys. Esimerkiksi yksinäiset ihmiset ovat löytäneet toisiaan Jampan musiikin kautta.

Haasteellisinta dokumentin teossa on Kinnusen mielestä ollut kuvallisen ilmaisun löytyminen. Kinnunen ohjaa ihmisiä ja rakentaa tarinaa, kuvaajat hänellä on käytössään erikseen.

- Tavoitteena on ajaton ja riemastuttava lopputulos, jossa näkyy oululainen huumori, luovuus ja yhteisöllisyys.

Valmistuttuaan dokumenttia näytetään kotimaisilla elokuvafestivaaleilla.