Onnellinen lammas ei määi vaan märehtii

Lammaslaumalla on kokenut paimen Tolvilan kartanossa. Aiemmin pappina työskennelleen Jarmo Latvasen itsepäiset pässit vaativat välillä kekseliäitä keinoja. Eloisat ja valppaat lampaat valloittivat aikanaan paimenensa uskollisuudellaan.

Kotimaa
Lammas kurkistaa aidan raosta
Katri Rauska / Yle

Akaan Viialassa kasvaa reilu satapäinen suomenlampaiden lauma. Tolvilan kartanolla on pitkät juuret ja isännällä suuret suunnitelmat. Tavoitteena on kasvaa Pirkanmaan suurimmaksi lammastilaksi.

Koko idea lampaiden kanssa touhuamisesta alkoi perinnemaiseman kunnioituksesta. Tilan isäntä on työskennellyt eläinten kanssa aiemminkin, lampaiden seurallisuus ja eloisuus vei kuitenkin mukanaan.

Jos lampaat karkaavat tai peurat rikkovat aitoja, työ käy raskaaksi. Pässit osaavat myös olla rasittavan itsepäisiä. Yksi siirrettiin kerran traktorin kauhalla, kun houkuttelemalla ei liikkunut.

- Se luottamus mitä lammas osoittaa on parasta. Lammas osaa osoittaa luottamuksensa paimeneen ja se on parasta tässä työssä, sanoo pappina aiemmin työskennellyt Jarmo Latvanen.

Tolvilan tila on sitoutunut luomutuotannon asettamiin vaatimuksiin lampolan, eläintenhoidon ja ruokinnan suhteen. Latvanen pitää ensiarvoisen tärkeänä, että eläin voi hyvin. Yksi hyvä mittari on rauhassa märehtivä lammas.

- Aina se on itselleni kova paikka kun teuraalle lampaita vien. Haluan kuljettaa ne itse perille tutulla kärryllä. Eläimellä pitää olla mahdollisimman hyvä olo loppuun asti, Jarmo Latvanen sanoo.

Lampaalla pitää olla mahdollisimman hyvä elämä, teuraaksikin mennään tutuilla kärryillä

Jarmo Latvanen

Lihaa, lankaa ja taljoja

Lihan lisäksi Tolvilan kartanosta myydään tietysti myös villaa. Vuosittain sitä kertyy noin 500 kiloa.

Lampaat keritään lain edellyttämät kaksi kertaa vuodessa. Villan lisäksi tilalta saa ostaa Virtain Villassa kehrättyä lankaa, taljat muokataan Rantasen nahkajalostamossa. Perjantaina avataan pihapiiriin Paimenen Makasiini tuotteiden myyntiä varten.

- Tämä on elämäntapa, elintaso tulee tästä maisemasta jossa saamme elää. Maataloudessa elämme niin isoa rakennemuutosta, visioita pärjäämisestä on oltava. Luotan siihen, että visio ja innostus kantavat, sanoo Jarmo Latvanen.