1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Auto ostetaan tunteella ja järjellä

Auto-ostoksilla päätös tehdään unelmia täyttäen ja tarpeisiin vastaten. Isot ja prameat autot eivät välttämättä ole pröystäilyä, ja automyyjän mukaan auto on menettänyt merkitystään statuksena.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Kajaanilainen automyyjä Tuija Ovaska sanoo, että esimerkiksi Kainuussa iso nelivetoinen auto korkealla maavaralla voi olla pakon sanelema ostos eikä lesottamista näyttävällä kulkupelillä.

Autoteollisuus osaltaan perustuu mielikuviin ja on unelmateollisuutta, mutta toisella puolella ovat fakta ja turvallisuustekijät.

Tuija Ovaska

- Kun perukasta lähdetään kylille, voi edessä olla useita kilometrejä kuoppaisia pikkuteitä, joita ei olla aamuisin ensimmäisenä auraamassa. Auton ominaisuudet ovat turvallisuuskysymys, Ovaska kertoo.

Auto-ostoksilla päätöksiä tehdään myös tunteella.

- Mutta ei tunne pinnallisuutta ole. Autoteollisuus osaltaan perustuu mielikuviin ja on unelmateollisuutta, mutta toisella puolella ovat fakta ja turvallisuustekijät, jotka ovat vuosien saatossa kehittyneet entisestään, Ovaska muistuttaa.

Ostovara ei näy päälle päin

Autokauppaan saapuvan asiakkaan ostovarallisuutta ei automyyjä nykyään lähde arvuuttelemaan.

- Asiakasta ei vaatteisiin katsota eikä määritellä kenellä rahaa on tai minkä verran. Jokaista palvellaan, ja toivotaan, että sopiva auto löytyy, Ovaska toteaa.

Auto ei ole enää status, jolla halutaan herättää kateutta, vaan se ostetaan tarpeeseen ja omaksi iloksi.

Tuija Ovaska

Autokauppoja on Kainuussa osattu viime vuonnakin tehdä, sillä Kainuussa rekisteröitiin uusia henkilöautoja eniten Suomen maakunnista. Määrä laski Kainuussa viitisen prosenttia, kun se muualla Suomessa tippui noin kaksitoista prosenttia.

Ovaskan mukaan unelmia käyvät autokaupassa toteuttamassa tyypillisimmin 50 - 60-vuotiaat miehet.

- Heillä talous on siinä kunnossa, että autounelmia voi toteuttaa. Auto ei ole enää status, jolla halutaan herättää kateutta, vaan se ostetaan tarpeeseen ja omaksi iloksi, Ovaska kertoo kokemuksiaan.