1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomalaisjohtaja: Venäläiset ydinvoimalat alan huippua - sydänsieppareista lähtien

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatomin palvelukseen viime keväänä siirtynyt suomalaisasiantuntija ennustaa venäläisille ydinvoimaloille laajoja markkinoita maailmalla. Laitosten houkuttelevuutta voi lisätä myös mahdollisuus käytetyn ydinpolttoaineen jälleenkäsittelyyn Venäjällä.

Ulkomaat
Reaktoriyksikköä asennetaan
Novovoronezh NPP-2 -reaktoria asennetaan venäläisessä ydinvoimalassa.Rosatom

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatomin ensimmäinen ulkomaalainen lobbari istuu korkeassa lasitornissa Moskovan uudessa liikekeskuksessa. Viime keväänä työnsä aloittanut Säteilyturvakeskuksen entinen pääjohtaja Jukka Laaksonen on nyt Rusatom Overseas -yhtiön varajohtaja, jonka tehtävä oli aluksi melkein mahdoton.

- Alkuun oli suuri yllätys se, että täällä oli niin vaikea saada tietoa niistä laitoksista, joista tässä pitäisi maailmalla puhua, Laaksonen sanoo.

Salailun verho hälveni, ja nyt Venäjän uusia ydinvoimaloita voi Laaksosen mukaan syystäkin kehua. Ne täyttävät kaikki kansainväliset turvamääräykset ja enemmänkin. Yksi niiden hienouksista on sydänsieppari, johon vahingoittuneen reaktorin sydän putoaa.

- Samalla kun pystytään jäähdyttämään sulanut sydän ja pitämään se paikallaan, niin estetään myös vedyn kehitys, joka on aina vakaviin onnettomuuksiin liittyvä vakava ongelma niin kuin Fukushimassa nähtiin, Laaksonen sanoo.

Ydinvoimaepäluulo ei ole hidastanut Rosatomia

Fukushiman jälkeen maailmalle levinnyt ydinvoimavastaisuus ei näy Venäjän hankkeissa juuri lainkaan. Venäjä rakentaa parhaillaan yhdeksää omaa ydinvoimalaa ja maailmalla sillä on vireillä parikymmentä hanketta, joista Euroopassa puolenkymmentä.

Tyyppihyväksyntää venäläislaitokselle haetaan parhaillaan Britanniassa, jonka ydinvoimamyönteisyys oli Laaksoselle yllätys.

- Parhaassa tapauksessa jopa viiden vuoden kuluttua päästäisiin aloittamaan venäläisen laitoksen rakentamista Englantiin, Laaksonen arvioi.

Venäläisten tuottamaa ydinsähköä on siis kohta tarjolla Euroopassa niillekin maille, jotka itse eivät halua sitä tuottaa, kuten Saksalle ja Italialle. Edellytyksenä on yhtenäinen sähkönsiirtoverkosto.

- Se olisi sinänsä kaikkien etu, että saataisiin nämä kaikki verkot liitettyä yhteen. Se vahvistaisi huomattavasti sähkön toimitusvarmuutta kaikissa Baltian maissa ja Keski-Euroopassa sekä myös Suomessa, Laaksonen sanoo.

Venäjä kaavailee uudenlaista ydinjätteen käsittelyä

Venäjä saattaa myös tarjota laitosten ostajille ydinjätteen uudistettua jälleenkäsittelypalvelua. Krasnojarskiin on valmisteilla laitos, joka erottaa jätteestä käyttökelpoisen materiaalin.

Jäljelle jäävä korkea-aktiivinen jäte pakataan lasimassaan siirrettäväksi takaisin lähettäjämaille. Laaksosen mielestä jätemäärä vähenee näin olennaisesti.

- Kaikki tämä jäte voidaan kyllä hyvin helposti loppusijoittaa sitten Suomessa ja kaikissa muissakin maissa omiin varastoihin.

Jukka Laaksonen ennustaa ydinjätteen käsittelystä Venäjälle melkein yhtä mittavaa bisnestä kuin ydinvoimaloiden tarvitseman uraanin myynti ympäri maailmaa jo on. Edellytyksenä on se, että Venäjä sitä ennen ratkaisee omat ydinjäteongelmansa.

Lue seuraavaksi