Draamaa lintulaudalla: "Sinitiaiset tappelevat kuin kollit keväisin"

50 vuotta lintuja ruokkinut Sirkka-Liisa Vaalivirta kertoo, että lintulaudalla käy hyvin erilaisia persoonallisuuksia. Sinitiaiset voivat jopa kynsiä toisiaan ja hömötiaiset puolestaan ovat jopa liian rohkeita ja hakevat pähkinöitä ruokkijan taskusta.

luonto
Talitiaisia ruokailemassa lintulaudalla.
Yle

Savitaipaleella asuvan Sirkka-Liisa Vaalivirran seinällä roikkuvat kiikarit. 50 vuotta lintuja ruokkinut ja seurannut harrastaja odottaa pihaansa harvinaisempia vieraita, kuten tundraurpiaista sekä tikliä. Vaalivirran pihapiirissä on useita ruokintapisteitä, sillä lintujen ystävä haluaa tarkkailla lintuja jokaisesta ikkunastaan.

Hömötiainen puun oksalla.
Hömötiaiset ovat rohkeita ja tulevat hakemaan pähkinöitä lähes taskusta.Yle

Pihalla ruokailee tiaisia, tikkoja, urpiaisia, varpuspöllöjä sekä varpushaukka. Teeriäkin näkyy, mutta ne eivät ruokaile. Persoonat ovat erilaisia ja lintulaudalla on välillä kiivastakin säpinää.

- Hömötiaiset tulevat melkein taskusta hakemaan pähkinöitä. Ne ovat niin tuttavallisia, että hyppivät hiuksiin ja olkapäille.

- Sinitiaiset taas tappelevat välillä ikkunalaudalla kuin kollit keväisin. Niillä on nokat apposen auki ja ne kynsivät toisiaan, draamaa kuvailee Vaalivirta.

Surullisiakin kohtaloita

Sirkka-Liisa Vaalivirta katselee ulos ikkunasta lintuja.
50 vuotta lintuja ruokkinut ja seurannut harrastaja odottaa pihaansa harvinaisempia vieraita, kuten tundraurpiaista sekä tikliä.Yle

Punatulkut pesivät Vaalivirran pihapiirissä, mutta harva niistä käy aterioimassa lintulaudoilla. Tundraurpiaisen ja tiklin lisäksi lintuharrastaja toivoo pihaansa pohjantikkaa.

- Se on aika hyvä, siitä on moni kateellinen.

Sirkka-Liisa Vaalivirta kertoo muutaman luonnon kiertokulkuun liittyvän surullisemmankin tarinan.

- Yksi varpushaukka tanssi rivitanssia ikkunalaudalla ja napsi tiaisia. Laitoin suojaverkon paremmin kiinni, jolloin se keksi heilutella verkkoa ja säikäyttää tiaiset lentoon, sitten se napsi niitä lennosta.

Ilkeissä aikeissa olleelle varpuspöllölle kävi puolestaan köpelösti Vaalivirran pihalla.

- Näin varpuspöllön ikkunasta ja ihailin sitä. Keltasirkkuja oli runsaasti maassa ja mietin, että kuinkahan käy. Varpuspöllö lensi paikalle ja minun kissa saalistikin sen varpuspöllön. Juoksin heti talosta ulos, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

"Munkinpaistorasvasta tulee mehevät rasvapallot"

Käpytikka puunrungolla.
Sirkka-Liisa Vaalivirta ei kehu kauppojen talipalloja vaan valmistaa niitä toisinaan itse. Yle

Savitaipalelainen lintuharrastaja Sirkka-Liisa Vaalivirta ruokkii lähes lemmikkeinä pitämiään lintuja talven aikana auringonkukansiemenillä, kauralla, pähkinöillä sekä rasvakakuilla.

- Nämä kaupasta ostettavat pallot ovat vähän mitä ovat. Minä kun paistan munkkeja tai lihapiirakoita, niin siitä rasvasta saa tehtyä hyviä rasvakakkuja. Sekaan laitan pähkinöitä ja ne ovat linnuille mieleisiä, vinkkaa Vaalivirta.