1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelilaislehti: Netanjahu tarjoaa Lapidille ulkoministerin salkkua

Valtiovarainministerin pesti on toinen vaihtoehto, mutta vaalivoittajaa se ei ehkä houkuttele nykyisessä taloustilanteessa.

Ulkomaat

Israelin nykyinen ja todennäköisesti myös tulevan hallituksen pääministeri tarjoaa vaalien voittajapuolueen keskustalaisen Jesh Atidin johtajalle Jair Lapidille joko ulko- tai valtiovarainministerin salkkua, kertoo Yediot Ahranot -lehti.

Lapid tapasi Netanjahun torstaina pääministerin virka-asunnolla, mutta ei myöntänyt, että hallituksen muodostaminen olisi jo käynnissä.

– Hallitusneuvottelut eivät ole alkaneet eivätkä edes alkamassa. Tärkeintä on maltti, Lapid kommentoi tapaamista yhteisöpalvelu Facebookissa.

Netanjahua ja Lapidia lähellä olevien lähteiden mukaan Netanjahu olisi ollut valmis antamaan Lapidille myös puolustusministerin salkun, mutta Lapid ei ollut kiinnostunut siitä. Lapidin valtiovarainministerin pesti puolestaan arveluttaa Jesh Atidia Israelin nykyisessä taloustilanteessa ja syvässä budjettivajeessa, lähteet kertovat.

Monen ministerin virka katkolla?

Politiikatutkija Sima Kadmon kirjoittaa kolumnissaan Yediot Ahranotissa, että asunto- tai sisäministerin tehtävät voisivat olla Jesh Atidin mielestä parhaat sitä ajatellen, mitä puolue painotti vaalikampanjassaan.

Netanjahun liittolainen, Jisrael Beitenu-puolueen johtaja Avigdor Lieberman on sanonut, ettei hänen välttämättä tarvitse jatkaa ulkoministerinä. Tarkkailijoiden mukaan Lieberman pyrkii sanomaan asian ääneen omana kantanaan, ennen kuin muut mainistevat, ettei hänellä ole siihen sananvaltaa.

Yediot Ahranot kirjoittaa, että Lapid aikoo vaatia Likudin ja Beitenun ministerimäärän vähentämistä, mikä tarkoittaisi hyvästejä useille nykyisille salkunhaltijoille.

Lue seuraavaksi