Pöly on myös supertietokoneen vihollinen

CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen uusimmat supertietokoneet Kajaanissa ovat tällä hetkellä Suomen nopeimmat ja tehokkaimmat. Ne tarvitsevat puhtaan ympäristön, jotta vaurioita ei tule.

tekniikka
CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Taito-supertietokone.
CSC:n Taito -supertietokone sijaitsee Kajaanissa.Hanne Kinnunen / Yle

Supertietokone poikkeaa paljon kotitietokoneista, mutta yhteistä niille on se, että koneet eivät pidä pölystä. Supertietokoneiden toimintaympäristö pitää olla kliininen ja puhdas, jotta vaurioita ei synny.

- Pöly on yksi riskitekijä, ja sen eteen tehdään paljon töitä, että se ei pääse vahingoittamaan koneita. Meillä on paljon suodattimia käytössä, kertoo CSC:n kajaanin toimintojen johtaja Jukka-Pekka Partanen.

Supertietokone on kallis investointi, joten sen rikkoutuminen on iso ongelma. Supertietokone voi kaatua niin kuin kotikoneetkin, ja aiheuttaa paljon vihaisia käyttäjiä.

- Onneksi ne ovat harvinaisia tilanteita, nykyteknologia on aika vahvaa ja pysyy hyvin pystyssä ja käynnissä. Kun ajamme sitä hallitusti silloin tällöin alas, niin silloin sitä korjataan ja huolletaan, ja supertietokone ei pääse kaatumaan. Jos se kaatuu hallitsemattomasti, niin silloin jotain menee rikki, aina, sanoo Partanen.

Nopeusennätys on tehty

CSC Tieteen tietotekniikan keskus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. CSC tarjoaa muun muassa laskenta- ja tietopalveluja korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille.

CSC:n Taito- ja Sisu-nimiset supertietokoneet ovat nopeudessaan Euroopan tasollakin kärkiluokkaa ja niitä käytetään kärkitutkimuksiin. Lopetetun paperitehtaan saleihin pystytetyt supertietokoneet ovat jo täydessä käynnissä, mutta niillä tehdään vielä testejä loppukäyttäjien kanssa. Varsinaisen tuotannon koneet aloittavat lähiaikoina.

Kajaaniin päivittyy supertietokone 2014, jolloin olemme taas Euroopan kärkiluokkaa, siihen asti nykyinen kapasiteetti riittää täysin hyvin.

Jukka-Pekka Partanen

- Ennätyksiä on rikottu. Suomen ennätyslaskenta on suoritettu ja on saatu tehtyä nopein laskutoimitus Suomessa koskaan, kertoo Jukka-Pekka Partanen.

Vuoden 2014 päivityksen jälkeen Sisu-supertietokoneen suorituskyky tulee ylittämään petaflopsin eli kone pystyy tekemään sekunnissa 1015 laskutoimitusta.

- Tekniikka vanhentuu tietokoneessa nopeasti. CSC:llä on perinteisesti tehty tietokoneiden hankinta useimmissa vaiheissa. Kajaaniin päivittyy supertietokone 2014, jolloin olemme taas Euroopan kärkiluokkaa, siihen asti nykyinen kapasiteetti riittää täysin hyvin.

Päivityksessä supertietokoneeseen vaihdetaan "rautaa" eli prosessoreita. Kovalevytilaa lisätään koko ajan.

- Se on loppuva luonnonvara nyky-yhteiskunnassa, että tarvitaan lisää tallennuskapasiteettia, sanoo Partanen.

Vesi- ja ilmajäähdytteiset supertietokoneet

CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen Kajaanin supertietokoneet edustavat kahta eri jäähdytystekniikkaa. Sisu-supertietokone on vesijäähdytteinen.

- Sisun kohdalla laitetoimittajan valinta ratkaisi teknologian. Täällä on Crayn toimittama supertietokone, joka on vesijäähdytteinen teknologialtaan, kertoo CSC:n Kajaanin toimintojen johtaja Jukka-Pekka Partanen.

Taito-supertietokoneen kohdalla CSC:llä oli mahdollisuus valita vesi- ja ilmajäähdytteisen väliltä.

- Päädyimme ilmajäähdytteiseen Kajaaniin sijainnin takia, ilmasto on täällä sopiva ilmajäähdytteiseen. Uskomme pääsevämme sillä parempiin energiatehokkuuslukuihin kuin vesijäähdytteisellä.

Taito on Hewlett-Packardin valmistama, ja se on sijoitettu valkoiseen konttiin, joka mahdollistaa sen sijoittamisen myös ulos. Kajaanissa Taito on kuitenkin yhdessä paperitehtaan hallissa.

- Kylmä ilma oli yksi syy miksi CSC tuli Kajaaniin, ja Renforsin Ranta tarjoaa vakaat puitteet, on paljon sähköä tarjolla, sanoo Partanen.