1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätteiden lajittelu

Ekopisteillä käyttäydytään usein holtittomasti

Kuntien ekopisteet ovat ahkerassa käytössä. Myönteistä asiassa on se, että ihmiset ovat löytäneet ekopisteet, mutta usein silmät osuvat myös epäsiisteihin jäteastioihin. Isoja romujakin saatetaan jättää astioiden viereen. Nyrkkisääntö on helppo: se, mikä luukusta ei sisään mahdu, ei sinne kuulukaan.

jätteiden lajittelu
ekopiste
Teija Valkeinen / Yle

Ekopisteille saatetaan surutta jättää isoa romua ja jätettä, joka ei ylipäätään ekopisteelle kuulu. Pääsääntöisesti ekopisteisiin voi viedä keräyspaperia, pientä metallia, lasitavaraa ja pattereita. Monet muut jätteet kuuluvat kuntien hyötykäyttöasemille. Vähässäkyrössä on erityisesti kaksi ongelmapaikkaa: Merikaarron Siwan takapihalla ja Kolkin grillin vieressä olevat ekopisteet.

- Siellä on tavaraa laidasta laitaan pyykkitelineistä lähtien, ja kerran Kolkissa oli autonvanteita läjä. Ne pitäisi tuoda hyötykäyttöasemalle, eikä ekopisteelle. Näissä astioissahan on nämä luukut eli vain sellainen metalli, jonka sopii kannesta laittamaan, kuuluvat sinne. Ekopisteen viereen ei kuulu jättää mitään, opastaa Vähänkyrön hyötykäyttöaseman hoitaja Pekka Lehtonen.

Ekopisteiden väärinkäytölle on vaikea keksiä hyviä syitä, sillä Vähässäkyrössäkin ekopisteiltä on vain parin kilometrin matka hyötykäyttöasemalle. Lisäksi kierrätysohjeet löytyvät jokaiselta pisteeltä.

- Huippu oli, kun kerran tuonne keskustan S-marketille oltiin tuotu jääkaappi-pakastin-yhdistelmä. Yön aikana se oli tuotu. Ja kun ei siitä tarvitse edes mitään maksaa, kun tuo jätteet hyötykäyttöasemalle. Se on piittaamattomuutta, Lehtonen huokaisee.

Keinot vähissä

Vähässäkyrössä on pohdittu ongelmalle ratkaisua, mutta keinot ovat vähissä.

- Siitäkin on ollut vähän puhetta, että poistettaisiin Merikaarron Siwan takaa tuo ekopiste, että onko se liian rauhallinen paikka, jonne on helppo jättää kiellettyäkin jätettä, Lehtonen pohtii.

Ekopisteiden lisäksi ongelmana on edelleen myös jätteiden hylkääminen luontoon. Pekka Lehtosellekin tulee joka kevät puheluita tien tai metsän varteen hylätyistä tavaroista.

- Minä kehotan sitten soittamaan kuntaan. On niitä yritetty selvittää, mutta harvapa sinne tekopaikalle nimensä jättää.

Eikä hyötykäyttöasemakaan ole turvassa väärinkäytöksiltä. Asemalle saa tuoda tavaraa silloin, kun se on auki, mutta kaikki eivät sääntöä noudata. Vähänkyrön hyötykäyttöaseman hoitaja Pekka Lehtonen on turvautunut jopa riistakameran apuun.

- Sen takia, ettei portille jätettäisi tavaraa. Kerran, kun tulin hyötykäyttöasemalle, jouduin naapuritontilta pyytämään kaivinkonetta siirtämään portin edestä, kun siellä oli kokonainen olohuoneen kalusto: kirjahyllyt, sohvakalustot ja muut oli tuotu portin eteen illalla.

Vaikka väärinkäytöksiä on, useimmat kierrättävät jätteensä oikein. Ekopisteille onkin kova kysyntä, ja siksi Vähäänkyröön aiotaan kevään aikana tuoda lisää pisteitä.

Lue seuraavaksi