Maahanmuuttajien kotouttamisohjelmasta ymmärtämisen käsikirja

Ymmärrystä maahanmuuttajien tarpeita kohtaan pyritään parantamaan Lounais-Hämeessä. Forssan seudulla on noin 650 maahanmuuttajaa, joiden elämistä ja sopeutumista varten on vastikään tehty kotouttamisohjelma. Se on käsikirja päiväkodeille, kouluille, yritysneuvonnalle ja kaikille, jotka ovat maahanmuuttajien kanssa tekemisissä.

maahanmuuttajat
Tummaihoinen mies ottaa vuoronumeroa.
Yle

Maahanmuuttajien virta Lounais-Hämeeseen on ollut hidasta. 25 vuoden aikana heitä on tullut Humppilaan 126, Tammelaan 150, Jokioisille 174, Ypäjälle 114 ja Forssaan yli tuhat.

Kotouttamisohjelma palvelee myös sitä mahdollista tilannetta, että seutukunnalle tulisi kiintiöpakolaisia, mutta suurin merkitys sillä on nyt juuri työperäisessä maahanmuutossa, sanoo suunnitelman tekijä, toimialapäällikkö Katariina Haapanen Forssan seudun kehittämiskeskuksesta.

- Tietysti tieto siitä, mitkä palvelut kuuluvat Suomeen muuttajille, esimerkiksi tulkkipalvelut. Osa näistä ongelmista ehkä johtuu siitä, että kielimuuri on sellainen, että maahanmuuttajaa on vaikea ymmärtää.

Kotouttamisohjelma kokoaa tiedot oikeista viranomaistahoista, joihin maahanmuuttajan voi ohjata. Kotouttamisuunnitelman pitäisi alkukeväästä päätyä pakolaispäätöksen tehneiden kuntien valtuustokäsittelyihin.

Maahanmuuttajia seutukunnalla on nykyisellään jonkin verran, viime vuonna heitä asui Forssan seudulla arviolta 650. Lisäksi on paljon heitä, jotka käyvät viikot töissä seutukunnalla, esimerkiksi Virosta heitä tulee lyhyen matkan takia ahkerasti.