Irakin armeija ampui mielenosoittajia Fallujassa

Sunnienemmistöisessä Fallujassa on ollut viime aikoina levotonta, kun ihmiset ovat osoittaneet mieltään shiiapääministeri Nuri al-Malikia vastaan.

Ulkomaat

Irakin joukot ovat ampuneet ainakin neljä sunnimielenosoittajaa Fallujassa perjantaina. Lisäksi useita on haavoittunut armeijan avattua tulen keskellä väkijoukkoa.

Silminnäkijöiden mukaan sotilaat ampuivat ensin ilmaan hajaannuttakseen mielenosoittajat. Osa protestoijista heitteli kiviä ja pulloja joukkoja kohti, mihin jotkut sotilaat vastasivat tulittamalla.

Shiiapääministeri Nuri al-Malikin vastaiset protestit ovat kiihtyneet viime aikoina. Kuolonuhrit ovat ensimmäiset armeijan surmaamat ihmiset sitten levottomuuksien alkamisen sunnialueilla yli kuukausi sitten.

Perjantaina tuhannet marssivat Fallujan kaduilla vastalauseena sunnivähemmistön huonolle kohtelulle. Levottomuudet ovat herättäneet huolta siitä, että eri kansanryhmien väliset yhteenotot ovat laajenemassa.

Sunnienemmistöinen Falluja on ollut useiden taistelujen näyttämönä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ja Ison-Britannian johtama liittouma hyökkäsi Irakiin vuonna 2003. Perjantaina mielenosoittajien joukossa näkyi myös vanhoja, sunnidiktaattori Saddam Husseinin aikaisia Irakin lippuja.

Myös useissa muissa kaupungeissa on ollut perjantaina mielenosoituksia. Näissä on tiettävästi vältytty vakavilta yhteenotoilta.

Lähteet: AFP, Reuters