1. yle.fi
  2. Uutiset

Uuno Klami -sävellyskilpailu hakee uusia lahjakkuuksia

Sävellyskilpailu etsii teoksia sinfonietta-kokoisille orkestereille. Uutena jäsenenä tuomaristoon istahtaa virolaisessa rock-bändissä musiikkiuransa aloittanut säveltäjä Erkki-Sven Tüür.

kulttuuri
Kymi Sinfonietta
Kymi Sinfonietta pääsee soittaman ensi kertaa Pietarin Filharmonikkojen kanssa.Tuuli Koivisto

Kolmannen Uuno Klami -sävellyskilpailun lähtölaskenta on alkanut. Kymi Sinfonietta etsii uusia teoksia sävellyskilpailussa, jonka tarkoituksena on löytää uutta ohjelmistoa sinfonietta-kokoisille orkestereille.

Kilpailuaikaa on 2. joulukuuta asti. Tuomaristo valitsee parhaat teokset finaalikonsertteihin, jotka Kymi Sinfonietta esittää Kotkassa ja Kouvolassa syksyllä 2014. Kilpailuteosten pitää olla ennen julkaisemattomia ja kestoltaan 15 - 30 minuuttia.

Kilpailua tuomaroivat edellisvuosien tapaan suomalaissäveltäjät Kalevi Aho ja Magnus Lindberg sekä Kymi Sinfoniettan taiteellinen johtaja Yasuo Shinozaki. Uutena tuomarina kilpailussa istuu virolainen säveltäjä Erkki-Sven Tüür, joka on niittänyt mainetta esimerkiksi Keski-Euroopassa.

- Hän on hyvin arvostettu säveltäjä erityisesti Saksassa, kertoo Uuno Klami -sävellyskilpailun johtaja Reetaliina Marin.

Virolaissäveltäjä tuo uutta väriä tuomarikaartiin, sillä hän on aloittanut musiikkiuransa In Spe -nimisessä progressiivisessa rock-yhtyeessä.

- On mielenkiintoista seurata, vaikuttaako tausta hänen tuomarointiinsa, Reetaliina Marin sanoo.

Kilpailusta ponnahduslauta uralle

Uuno Klami -sävellyskilpailuun voivat osallistua kaikki Euroopan Unionin jäsenmaiden, Pohjoismaiden sekä esimerkiksi Venäjän kansalaiset. Kilpailualue on laajentunut edellisvuosista, ja uusia osallistujamaita ovat esimerkiksi Kroatia ja Albania.

Viiden vuoden välein järjestettävä sävellyskilpailu on kerännyt edellisinä kertoina ahkerasti osallistujia. Vuonna 2008 kilpailuun lähetettiin 186 teosta 27 maasta. Tällä kerralla odotukset ovat samansuuntaiset.

- Olisi hienoa, jos teoksia tulisi suurin piirtein saman verran. Jos sävellyksiä on valtavasti, tuomariston työ lisääntyy. Toivotaan, että pysymme suurin piirtein samoissa määrissä, Reetaliina Marin sanoo.

Marinin mukaan kilpailun osallistujat ovat olleet tyytyväisiä siihen, miten kilpailu on vaikuttanut heidän musiikkiuraansa.

- Viesti heiltä on selkeästi ollut sellainen, että sävellyskilpailu on vaikuttanut myönteisesti heidän uraansa. Esimerkiksi edellisen kilpailun voittajan Joachim Schneiderin teoksia on esitetty paitsi Suomessa, myös Lontoossa ja Saksassa. Myös muiden osallistujien teoksia on esitetty kansainvälisesti, Reetaliina Marin kertoo.

Kilpailun voittajille on luvassa paitsi mainetta, myös mammonaa. Voittaja kuittaa palkinnoksi 11 000 euroa, toiseksi sijoittunut saa 9 000 euroa ja kolmas 7 000 euroa.

Kilpailua rahoittavat Kotkan ja Kouvolan kaupungit sekä Kymenlaakson ja Karjalan kulttuurirahastot. Kilpailukustannukset ovat kaikkiaan noin 250 000 euroa.

Lue seuraavaksi