1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juha Turkia

Perussuomalaiset ovat tyytymättömiä kaupunkiyhtiöiden paikkajakoon

Lappeenrannan Perussuomalaiset ovat tyytymättömiä kaupunkiyhtiöiden paikkajakoon. Juha Turkian (ps) mukaan Ryhmä 20:lle olisi pitänyt tulla suhteellisen vaalitavan mukaan enemmän paikkoja. Lautakunta- ja yhtiöpaikat jaettiin enemmistövaalilla.

Juha Turkia
Perussuomalaiset,vaalivalvojaiset,Lappeenranta,kuntavaalit 2012,Jani Mäkelä
YLE/Etelä-Karjala

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston Ryhmä 20 on pettynyt kaupunkiyhtiöiden hallituspaikkajakoon. Ryhmään kuuluvat 9 perussuomalaista, 5 sitoutumatonta Myö-ryhmäläistä, kolme kristillisdemokraattia sekä kolme vihreää valtuutettua.

Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy:n hallitukseen on tulossa vain kolme paikkaa, joihin nimetään yksi demari, kokoomuslainen ja keskustalainen valtuutettu. Liiketoiminnat Oy:n hallituksessa istuvat enää vain Yritystila Oy;n, Wirman ja Free Zonen hallitusten puheenjohtajat, aiemmin hallituksessa oli viisi jäsentä.

Liiketoiminnat Oy:n hallituksesta vähennettiin paikkoja, koska sen tehtävät ovat vähentyneet, kertoo neuvotteluja vetänyt demareiden Risto Kakkola.

- Liiketoiminnat emoyhtiöllä ei ole enää mitään omaa liiketoimintaa, vaan se on tilinpäätösyhtiö, jonka tehtävänä on koordinoida muiden yhtiöiden tilinpäätöksiä. Sen takia emme enää maksa hallitukselle vuosipalkkiotakaan, sanoo Kakkola.

Ryhmä 20 haluaisi enemmän paikkoja

Perussuomalaisten Juha Turkian mukaan suhteellisen vaalitavan perusteella Ryhmä 20:lle kuuluisi enemmän paikkoja.

- Kolme suurinta aikovat nimetä suuria rahamääriä liikuteltaviin yhtiöihin käytännössä vain omia edustajiaan, sanoo Turkia.

SDP:n Risto Kakkola pitää neuvottelutulosta vaalituloksen mukaisena.

- Jos vaalitulosta aiotaan mitata, niin se ei ole pelkästään se, että vaalien jälkeen onnistutaan tekemään joku vaalien jälkeinen liittouma, jolla sitten ulosmitataan kaikki. Heillä on kuitenkin kaikkiin yhtiöihin paikat, sanoo Kakkola.

Kakkolan mukaan lautakuntien ja kaupunkiyhtiöiden paikat jaetaan enemmistövaaleilla.

- Vaalitulos nimenomaan toteutuu. Jos katsoo pienryhmien paikkamääriä, niin ei voi sanoa, että kolmella valtuutetulla olisi mitenkään huonosti paikkoja tullut, sanoo Kakkola.

Juha Turkian mielestä enemmistövaalitapakaan ei toteutunut kunnolla.

- Sen mukaan demareilla olisi pitänyt olla kaikki puheenjohtajuudet. Nyt niitä jaettiin kolmen ison kesken, sanoo Turkia.

Lappeenrannan kaupunginhallitus vahvistaa kaupunkiyhtiöiden hallituksen jäsenet maanantaina.

Lue seuraavaksi