1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuljetustuki

Ministeri Kyllönen Ylitorniolla: Kuljetustuki on tahtokysymys

Perjantaina Ylitorniolla vieraillut ministeri vakuuttaa tekevänsä hartiavoimin töitä, jotta alueellisen kuljetustuen korvaava ratkaisu syntyisi kevään budjettikehysriiheen mennessä.

Liikenneministeri Merja Kyllönen lupaa, että vuoden lopussa poistuvalle kuljetustustuelle haetaan tosissaan vaihtoehtoa.

- Kyllä tämä on tahtokysymys eli halutaanko oikeasti pitää kiinni siitä, että pohjoisessa on niin sanottua raskaampaa teollisuutta, kuten metsä-, puu-, elementti- ja metalliteollisuutta. Tasa-arvo on toteutunut hyvin kuljetustuella ja se on ollut pieni raha niistä työpaikoista, mitä sillä on pystytty säilyttämään.

Ministeri Kyllönen torjuu väitteet siitä, että kuljetustuki lisäisi eriarvoisuutta. Hän arvioi, että tukea vastustetaan periaatteellisista syistä, ei niinkään tuen rahallisen merkityksen vuoksi.

Kuljetustuki on ollut jo useita vuosia viiden miljoonan euron paikkeilla ja tämän vuoden lopussa nykymuotoinen kuljetustuki loppuu kokonaan. Tuen lakkauttamisen pelätään haittaavan erityisesti niitä Pohjois-Suomen yrityksiä, jotka kilpailevat samoilla markkinoilla Pohjois-Ruotsin yritysten kanssa.

Kyllönen kävi vierailullaan tutustumassa myös Ylitornion kunnan suurimman teollisuusyrityksen Ylitornion Betonin toimintaan. Muun muassa YBT on ilmaissut voimakkaasti huolensa rajaseudun yritysten kilpailukyvyn heikkenemisestä, kun kuljetustuki Suomen puolella loppuu.

Kyllönen sai pohjoisen reissullaan vihkiä myös kunnan keskustan ja Aavasaksan yhdistävän uuden kevyen liikenteen väylän.