1. yle.fi
  2. Uutiset

Tämän täytyy olla historian omituisin laivaeläin

Presidentti Urho Kekkonen sai neuvostoliittolaisilta merimiehiltä lahjaksi monisatakiloisen petoeläimen vuonna 1969.

luonto
Lehtileike Urho Kekkoselle lahjoitetusta jääkarhusta.
Riikka Nurmi / Yle

Kun kysyy, mitä eläimiä laivalla voisi olla lemmikkinä, useimmille meistä tulevat mieleen koirat ja papukaijat. Jääkarhu laivaeläimenä kuulostaa melko eksoottiselta, mutta sellainenkin on todistettavasti ollut.

Neuvostoliittolaisen jäänmurtajan miehistö pyydysti Mischka-nimisen jääkarhunpennun 1960-luvulla. Kesystä pennusta tuli laivan lemmikki ja miehistön suosikki.

- Laivamiehistö piti Mischkaa melkein miehistön jäsenenä, ja sen jälkeen karhu lahjoitettiin silloiselle presidentillemme Urho Kekkoselle lemmikiksi, luontopedagogi Mari Wikholm Kuopion luonnontieteellisestä museosta kertoo.

Kekkonen ei kuitenkaan huolinut karhunkörilästä, vaan antoi sen eteenpäin Korkeasaaren eläintarhaan. Siellä Mischka eleli vielä parikymmentä vuotta.

En toisaalta ihmettele, että Kekkonen ei halunnut omaan keittiöönsä tätä Mischka-karhua.

Mari Wikholm

- En toisaalta ihmettele, että Kekkonen ei halunnut omaan keittiöönsä tätä Mischka-karhua, josta kuitenkin kasvoi monisataakiloinen köriläs.

"Pidettiin sylissä, silitettiin ja paijattiin"

Mischkan ja monien muiden laivaeläinten tarinat ovat esillä Kuopion luonnontieteellisen museon näyttelyss (siirryt toiseen palveluun)ä. Lemmikeillä oli usein pitkillä laivamatkoilla tärkeä rooli.

- Kun ei ollut yhteyttä perheeseen, laivan lemmikkejä pidettiin sylissä, silitettiin ja paijattiin. Jos kyseessä oli papukaija, se jutteli jopa takaisinkin päin, luontopedagogi Mari Wikholm sanoo.

Toisinaan myös sellaiset eläimet saivat lemmikin aseman, jotka oli tuotu laivalle aivan toista tarkoitusta varten. Esimerkiksi kasvattipossun teurastaminen saattoi olla merimiehille kova paikka.

Jos kyseessä oli papukaija, se jutteli jopa takaisinkin päin.

Mari Wikholm

- Kanat sen sijaan olivat kahdestakin syystä näppäriä laivaeläimiä. Ne tuottivat munia, mitä merimiehet mielellään söivät. Ja kun lihaa haluttiin pöytään, kana pystyttiin syömään kerralla loppuun, eikä tarvinnut miettiä tuoreen lihan säilyttämistä.

Villasaksirapu on epämieluisa salamatkustaja

Nykyajan laivaeläimet ovat yleensä salamatkustajia, jotka kulkevat pitkin maailman meriä laivan painolastivesissä.

Kenties kiusallisin laivojen mukana kulkeutuvista vieraslajeista on Kiinan vesillä luontaisesti elävä villasaksirapu. Lähes 15-senttinen rapu on levinnyt laivojen mukana Eurooppaan ja jopa Kallavedelle asti.

- Vuonna 2008 löytyi Kallavedestä villasaksirapunaaras. Onneksi nämä ovat meillä varsin harvinaisia, ja ne eivät pysty lisääntymään makeassa vedessä, luontopedagogi Mari Wikholm kertoo.

Lisääntymättömyyden vuoksi villasaksiravusta tuskin tulee ongelmaa Suomen sisävesillä. Toisin on esimerkiksi Saksassa, jossa räjähdysmäisesti lisääntyvä laji on aiheuttanut useitakin pieniä paikallisia ekokatastrofeja.

Lue seuraavaksi