Suomalaiset artistit saavat pian korvauksia Youtube-katseluista

Eteläkorealainen räppäri Psy on tienannut Gangnam Style -hitillään Youtubessa noin 6 miljoonaa euroa.

kulttuuri

Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto neuvottelee parhaillaan hakukoneyhtiö ja laitevalmistaja Googlen kanssa suomalaismuusikoiden kappaleiden katselusta ja kuuntelusta maksettavista tekijänoikeuskorvauksista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Markkinointi & Mainonta -lehti.

- Aina kun artistin musiikkia soitetaan, hänelle kuuluu siitä korvaus. Monet palvelut ovat näin toimineet alusta asti, mutta kaikki eivät. Käymme siksi lisensiointineuvotteluja tekijänoikeuskorvauksista niiden kanssa, Teoston viestintäjohtaja Tomi Korhonen selventää.

Korhosen mukaan musiikki leviää digitaalisessa muodossa niin vinhasti, että Teosto on viime aikoina keskittänyt tarmonsa erilaisten digipalveluiden kanssa kanssa tehtäviin tekijänoikeussopimuksiin. Toistaiseksi Teosto on päässyt yhteisymmärrykseen muun muassa Spotify- ja Deezer-musiikkipalveluiden kanssa. Youtube-neuvottelut ovat suuntaukselle luonnollinen jatkumo.

- Nyt puhutaan niin sanotuista lataus- ja suoratoisto- eli streaming-palveluista, joita on lisensoitu kaiken kaikkiaan 15 kappaletta. Youtube on iso musiikinkäyttökanava, jonka kanssa olemme halunneet neuvotella, Korhonen toteaa.

Teoston viestintäjohtaja ei toistaiseksi halua arvioida suomalaisartistien Youtube-tekijänoikeuskorvauksien mahdollista suuruusluokkaa.

- Korvaukset vaihtelevat maittain ja niihin vaikuttavat monet tekijät, joita en osaa vielä arvioida. Uudet digitaaliset palvelut ovat kuitenkin tulevaisuutta, johon olemme selkeästi musiikin kuuntelussa menossa, Korhonen sanoo.