Kana pärjää ulkona talvellakin

Suomen ensimmäinen ulkokanala on aloittanut toimintansa Somerolla. Kanat saavat halutessaan hypätä luukusta niitylle kesät talvet. Kana selviää pakkasessakin yllättävän hyvin.

Kotimaa
Kana ulkona
Kana viihtyy ulkona kesät talvet.Minna Rosvall / Yle

Somerolaisen Mikko Välttilän kanalassa asuu 8500 kanaa. Ne ovat nauttineet ulkona olosta jo kuukauden ajan. Kananmunantuottaja on yllättynyt kanojen innokkuudesta pysytellä ulkona.

- Kävi sellainen vahinko, että yksi kana jäi vähän pidemmäksi aikaa ulos. Se oli tehnyt heiniin pesän, hautautunut sinne ja tehnyt munankin vielä. Muna oli kyllä jäässä, muttta kana ei, naurahtaa Välttilä.

Muna oli kyllä jäässä, muttta kana ei.

Mikko Välttilä, kananmunantuottaja

Ulkokanalan asukkaat munivat sisätiloissa - omissa hämäräpesissään. Ulos ne voivat hypähdellä halutessaan. Tuottaja saa olla tarkkana pakkasen kanssa. Luukkuja ei tarvitse avata oikein kovalla pakkasella.

- Yksi päivä oli yli 25 astetta pakkasta ja tuuli suoraan ulosmenoluukuista sisään. Silloin oli pakko laittaa luukut kiinni. Laitteet rupesivat jäätymään jo sisällä, kertoo Välttilä.

Tiukka hygieniavalvonta takaa puhtauden

Ulkokanalaa koskevat samat tiukat hygieniasäädökset kuin muitakin Suomen kanaloita. Kengät on vaihdettava, ja salmonellanäytteitä lähetetään 15 viikon välein. Välttilän kanalassa neljän hehtaarin laidun on taivasalla, mutta tuottaja pitää lintuinfluenssariskiä pienenä.

- Suomi on ainoa maa koko EU:ssa enää, missä on mitään karanteenia lintuinfluenssan takia, kaikki muut ovat siitä jo luopuneet, muistuttaa kananmunantuottaja Välttilä.

Suomessa linnuilla on ulkoilukielto maalis-, huhti-, ja toukokuussa. Kunnan eläinlääkäri antaa kuitenkin siipikarjanpitäjille poikkeuslupia. Muuttolintujen levähdyspaikkojen läheisyyteen siipikarjatiloja ei haluta.

Eivät lintukontaktit tule olemaan runsaita - kesällä voi pikkulintuja olla.

Mikko Välttilä, kananmunantuottaja

Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka pohtii, että periaatteessa ainoa eläinkontakti voi syntyä kanahaukan vierailusta. Mikko Välttilä on samaa mieltä.

- Joo kanahaukka tulee melko varmastikin jossain vaiheessa meidän laitumelle vierailemaan. Eivät lintukontaktit tule olemaan runsaita - kesällä voi pikkulintuja olla. Se on sitten meidän riski ja vakuutusyhtiön, pohtii Välttilä.