1. yle.fi
  2. Uutiset

”Ekovoimala” pysäyttää lohen kutuaikeet

Etelä-Savon Energia myy ekotekona sähköä, joka on peräisin lohelle tärkeän kutujoen katkaisevasta vesivoimalasta. SLL:n Ekoenergia-merkki edellyttää, että lohi voi ohittaa voimalan kalatietä pitkin. Viittaus Ekoenergiaan lähti, Ekoteko-tuote jäi.

Kotimaan uutiset
Åminnefors on ensimmäinen neljästä vesivoimalasta, jotka estävät lohta nousemasta kutemaan Mustionjokeen.
Åminnefors on ensimmäinen neljästä vesivoimalasta, jotka estävät lohta nousemasta kutemaan Mustionjokeen. Petteri Juuti / Yle

Suomenlahden lohella on ongelma. Vietti vetää syksyisin lisääntymään, mutta valtaosa kutujoista on tukittu vesivoimaloilla. Niin myös Mustionjoki Raaseporissa. Vuosikymmeniä sitten rakennettu Åminneforsin voimalapato on ollut lohijoelle kova isku.

- Se on ollut ihan totaalinen. Voi sanoa, että Mustionjoen ja Karjaanjoen vesistön lohi on menetetty, arvioi Uudenmaan ELY-keskuksen sunnittelija Esa Lehtinen.

Onko lohien pysäyttäminen ekoteko?

Vaelluskalojen ongelmista huolimatta Åminneforsin energiaa myydään ekotekona. Sähkö kulkee kolmekymmentä vesivoimalaa omistavan Koskienegian kautta tämän osakkaalle Etelä-Savon Energialle, joka myy sitä asiakkailleen Ekoteko-vesisähkönä.

Eko on kiva liittää kaikenlaisiin asioihin, mutta täytyy miettiä, mitä ne ekoasiat ovat.

Esa Lehtinen

Mutta voiko lohien kutureitin katkaisevaa voimalaa sanoa ekoteoksi?

- No tämähän menee jokaisen loppuasiakkaan omien määritelmien mukaan, että onko kaikki uusiutuva ympäristöystävällistä tai ekologista, sanoo Etelä-Savon Energian myynti- ja markkinointipäällikkö Jari Nykänen.

- No ei todellakaan. Eko on kiva liittää kaikenlaisiin asioihin, mutta täytyy oikeasti miettiä, mitä ne ekoasiat loppujenlopuksi taustalla ovat, sanoo ELY-keskuksen Lehtinen.

Sähköä mainostettiin Ekoenergiaksi ilman lupaa

Vielä muutama päivä sitten Etelä-Savon Energia mainosti verkkosivuillaan voimaloiden täyttävän jopa Suomen Luonnonsuojeluliiton Ekoenergia-kriteerit. Nämä vaatimukset on listattu Ekoenergia-sivuille ja merkin käyttöön on saatava järjestöltä lupa. Ekoenergia-sivuille on listattu myös hyväksytyt laitokset. Koskienergian kolmestakymmenestä laitoksesta löytyy listalta yksi.

Yle Uutisten yhteydenoton jälkeen Etelä-Savon Energia poisti viittauksen Ekoenergiaan.

- Siellä internet-sivuilla oli tältä osin jäänyt virhe ja se korjattiin heti kun se virhe löytyi, pahoittelee ESE:n myynti- ja markkinointipäällikkö Nykänen.

Nykänen ei suoraan vastaa, kuinka kauan virhe on sivuilla ollut. Vaatimusten kiristymisestä on aikaa neljä vuotta.

Noin olisi voinut sanoa ennen vuotta 2009, mutta ei enää nykyään.

Riku Eskelinen, SLL

- Noin olisi voinut sanoa ennen vuotta 2009, mutta ei enää nykyään. Siinä olisi voinut periaatteessa lukea, että "täyttää vanhat Ekoenergia-kriteerit”, sanoo SLL:n ekoenergiavastaava Riku Eskelinen.

Koskienergia ja sen kaksi muuta osakasta eivät mainosta sähköä Ekoenergiana tai siihen viittaavilla termeillä.

Lehtinen: ”Ei ainutlaatuinen tapaus”

ELY-keskuksessa päivätyönsä tekevä Esa Lehtinen on vapaa-ajallaan Virtavesien hoitoyhdistyksen puheenjohtaja. Hän on vuosien ajan seurannut sähköyhtiöiden toimintaa ja sanoo, ettei Etelä-Savon Energian markkinointi ole mitenkään ainutlaatuinen tapaus.

-Meillä on useita tällaisia vesivoimayhtiöitä, joilla on omia merkkejä. Niissä käytetään harhaanjohtavasti Ekoenergiaa, Norppasähköä tai vastaavia nimityksiä, Lehtinen sanoo.

Kalatie on Ekoenergian vaatimus

Ennen vuotta 2009 pelkkä voimalan ikä saattoi riittää SLL:n Norppaenergia-vaatimusten täyttämiseksi. Sittemmin Ekoenergiaksi muttuneet kriteerit ovat kiristyneet erityisesti kalateiden osalta. Voimalan viereen pitää rakentaa eräänlainen minikoski, jota pitkin vaelluskalat pääsevät kutemaan.

Energiayhtiöt eivät kalateistä innostu, sillä niiden rakentaminen maksaa ja turbiinien ohi juokseva vesi näkyy miinuksena sähkön tuotannossa. Taloudelliset tappiot ylittävät nykyiset istutuskustannukset ja kalastuskorvaukset.

Mustionjoen kohtalo voimayhtiön käsissä

Muistionjoen neljän voimalan ohittamista kalateillä on suunniteltu vuosia. Jo edellinen omistaja Fortum oli kymmenen vuoden aikana mukana lukuisissa selvityksissä, mutta päätöstä kalateiden rakentamisesta ei ole tehty. Rahaa on käytetty toistasataatuhatta euroa ja sitä saatiin Fortumin Ekoenergia-vaatimukset täyttävien voimaloiden sähkön myynnistä.

Seudun ympäristöväen mielestä Fortum pelasi aikaa, eikä ollut aidosti kiinnostunut kalateiden rakentamisesta. Mustoinjoen voimalat siirtyivät Koskienergialle vajaa vuosi sitten ja yhteydenpito eri osapuolten välillä on vasta alkamassa.

Mustionjoen lohien tulevaisuus on nyt Koskienergian käsissä.

- Meillä on näitä istutuskantoja, että me voimme palautta lohikannan ja luonnon kiertokulun, jos me haluamme ja kaikki tehdään suunnitelmien mukaisesti. Eikä tässä ole kyse pelkästään lohesta, vaan myös muista kalalajeista ja jokihelmisimpukasta, joka ei tule toimeen ilman lohta ja uhkaa kadota kokonaan Uudeltamaalta, sanoo ELY-keskuksen suunnittelija Lehtinen.

Lue seuraavaksi