Yritysvastuutuntija: Globalisaatio on lisännyt korruptiota

Yhteiskuntavastuu on nykyään olennainen osa suuryhtiöiden toimintaa. Siitä huolimatta korruptio ja epäeettiset menettelytavat ovat ihmisoikeusjuristin mukaan vain lisääntyneet maailmassa.

yritysvastuu
Parul Sharma.
Parul Sharma.Parul Sharma

Talouden globalisoituminen on lisännyt yritysten epäeettisiä toimintatapoja, sanoo yritysvastuuseen erikoistunut ihmisoikeusjuristi Parul Sharma. Hänet palkattiin puoli vuotta sitten metsäyhtiö Stora Enson yritysvastuujohtajaksi, mutta hän erosi tehtävästä vuodenvaihteessa.

Viime vuoden maaliskuussa Stora Enso julkisti näyttävästi uuden löytönsä: arvostetun ihmisoikeusjuristin ja yritysvastuutuntijan Parul Sharman.

Intialaissyntyinen mutta Ruotsissa elävä Sharma palkattiin Stora Enson yhden liiketoiminta-alan yritysvastuujohtajaksi. Hän siirtyi suomalais-ruotsalaiseen metsäyhtiöön Sandvik AB:sta.

Stora Enson tiedotteen mukaan Sharma palkattiin parantamaan Stora Enson sosiaalista vastuuta ja ihmisoikeuksia. Stora Enso on viime vuosina levittäytynyt Kiinaan ja Latinalaiseen Amerikkaan, ja molemmissa suunnissa sillä on ollut vakavia yhteenottoja paikallisyhteisöjen kanssa.

Mutta Sharman ura Stora Enson palveluksessa jäi lyhyeksi. Herää kysymys, miksi.

- Minun käsitykseni kestävästä kehityksestä on hyvin erilainen kuin Stora Enson. Enkä halua puhua asiasta tämän enempää, sanoo Parul Sharma puhelinhaastattelussa.

Stora Ensosta ei saa juuri enempää irti.

- Meidän tekemisemme tapa Parul Sharman kanssa oli hyvin kaukana toisistaan, luonnehtii yhtiön identiteettijohtaja Lauri Peltola eron syytä.

Yritysvastuusta on tullut iso osa bisnestä

Yhteiskuntavastuu on nykyään olennainen osa suuryhtiöiden toimintaa. Yhtiöt palkkaavat asiantuntijoita ja tuottavat raportteja. Parul Sharma itse on kouluttanut Ruotsissa yli neljänkymmenen suuryhtiön henkilökuntaa. Nyt hän toimii dekaanina Tukholman Academy for Human Rights in Business -koulussa, mikä käännettäköön Liike-elämän ihmisoikeusakatemiaksi.

Kaikesta tästä huolimatta korruptio ja epäeettiset menettelytavat ovat hänen mukaansa vain lisääntyneet maailmassa.

- Olemme hyvin sinisilmäisiä. Emme huomaa, että korruptiota tapahtuu nokkamme alla, sanoo Parul Sharma. Hänen mukaansa me täällä pohjoismaissa emme ole mikään poikkeus, vaan korruptiota tapahtuu sekä yhtiöissä itsessään että niissä kehitysmaissa, mihin suuryhtiöt ovat talouden globalisaation myötä siirtyneet.

- Globalisaatio on lisännyt tilaisuuksia, ja monet yhtiöt käyttävät hyväkseen kehitysmaiden heikkoa lainsäädäntöä tai lakien valvontaa.

Sharma tähdentää, että äskeinen luonnehdinta ei koske Stora Ensoa, vaan hänen kokemuksiaan yleensä.

- Kuudessa kuukaudessa Stora Enson palveluksessa en päässyt kovinkaan syvälle.

Ympäristöviranomaiset korruptoituneimpia

Parul Sharman mielestä korruptio on kehityksen pahin este. - Emme voi erotella ihmisoikeuksia, sosiaalisia tai ympäristöoikeuksia taloudellisista oikeuksista, vaan ne ovat kaikki yhteydessä toisiinsa. Joka kerta kun liikemies maksaa jollekulle pöydän alta, hän riistää lapselta kirjan. Tämä heikentää oikeusvaltiota, johon tavallisilla ihmisillä on oikeus.

Sharman kokemuksen mukaan erityisesti ympäristöviranomaiset ovat korruptoituneita sellaisissa maissa kuin Intia, Kiina tai Brasilia.

- Tästä suorastaan vitsaillaan näissä maissa. Olen nähnyt väärennettyjä ympäristölupia, väärennettyjä ISO-sertifikaatteja ja monia muita hämäräperäisyyksiä.

Parul Sharma sanoo, että epäeettiset toimintatavat ovat lisääntyneet sitä mukaa kuin ulkomaiset investoinnitkin.

- Eli kenestä me puhumme, hän heittää ilmaan kysymyksen, ja vastaa samantien itse: Ne ovat näitä meidän omia yrityksiämme.

Parul Sharma kehottaa meitä kaikkia avaamaan silmämme, ja vaatimaan liike-elämältä eettisiä toimintatapoja.